Kirjoittaja: Marja Tuominen

Taraxacum officinalis, Vaccinium vitis-idae, Achillea millefolium ja Pinus sylvestris. Monelle saattaa palautua mieleen oppikouluajat, jolloin piti kerätä kasveja ja opetella niiden nimiä ulkoa. Kesälomalla etsittiin kasveja. Ne piti prässätä painon alla ja kiinnittää valkoiselle paperille liimapaperisuikaleilla. Lopuksi kirjoitettiin kasvin nimi suomeksi ja latinaksi nimilapulle.

Voikukka, puolukka, siankärsämö ja mänty. Opettaja tarkasti urakan tuloksen. Pahin oli vielä edessä, kun kasvit piti tenttiä. 

Polvet tutisivat jännityksestä ja ääni värisi opettajan näyttäessä kasvia. Kummasti nimet painuivat mieleen ja säilyivät muistissa vuosia. Latina oli käsittämätön kieli. Vain joidenkin sanojen merkitys avautui, suurin osa jäi ulkoluvun varaan.

Myöhemmin yrttialaan perehtyessäni olen huomannut, että latinan sanoista on hyötyä. Nyt tiedän, että officinalis kertoo kasvin olevan vanha lääkeyrtti. Voikukkaa on kauan sitten käytetty silmärohdoksena. Vitis-idae viittaa Kreetan saarella olevaan Ida-vuoreen, mistä on siis löydetty puolukkaa.

Ehkä hauskin historia liittyy siankärsämöön. Nimen alkuosa juontaa Akilleen kantapäähän, jota hoidettiin kuivatulla siankärsämöllä. Kasvi oli arvostettu haavarohdos. Nimen loppuosa ilmaisee, että kasvin lehdet ovat hienojakoisia, tuhatlehtisiä. Männyn nimessä sylvestris viittaa metsään. 

Tuleva sunnuntai on pohjoismaissa Luonnonkukkien päivä. Enää ei onneksi kerätä kasveja vanhaan malliin. Keruu uhkasi tappaa harvinaiset lajit sukupuuttoon. Nykyään kamera on hieno kukkajahtiin sopiva väline. Kasveja ei tarvitse vahingoittaa. Kuva kertoo myös kasvupaikasta.

Luonnonkukat ovat vähentyneet. Kedot, ojanpientareet ja karjahaat kukkivat ennen koko kesän. Niiden tilalle tulivat viljelymaat, nurmikot ja puistot. Kasvien valikoima kapeni samalla. Avohakkuut ja auraukset vähensivät metsien luonnonkukkia.

Tornionlaaksossa voi nyt nauttia tienreunojen ja rantaniittyjen kukkaloistosta. Rentukat, kullerot, leinikit ja voikukat aloittavat keltaisten kukkien esiinmarssin. Sitten tulevat siniset kurjenpolvet ja tädykkeet. Mesiangervo ja maitohorsma koristavat maisemaa heinäajasta eteenpäin.

Kukat houkuttelevat kimalaisia ja muita pölyttäjiä paikalle. Sitä kautta ne varmistavat marja- ja hedelmäsadon metsissä, pelloilla ja puutarhassa. Jokainen voi osallistua luonnon monimuotoisuuden tukemiseen. Luonnonkukkaketo syntyy helposti. Kerää kasvien siemeniä ja kylvä kukkamaalle. Perusta hyönteishotelli. Pienet teot ovat arvokkaita!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?