Kirjoittaja: Elsa Huhtanen

Nuorempana en ymmärtänyt, mitä ongelmia kelkka ja kelkkailu voivat aiheuttaa. Aikuiset puhuivat siitä, kuinka kelkkalla on hajoitettu sitä ja tätä. Usein ihmettelin, miten nyt kelkalla voi aiheuttaa vahinkoa ajamalla metsässä tai järven jäällä?

Olen itsekin ollut kelkan kyydissä joitakin kertoja. Varsinkin Pohjois-Lapissa kelkka on verraton kulkuneuvo ja poromiehille kätevä kapistus.

Kelkailussa ei ole mitään pahaa, mutta se koituu ongelmaksi, kun kelkan kanssa ei käyttäydytä ihmisiksi. Kuinka moni on kulkenut kelkallaan luvatta toisen maiden läpi tai käynyt hyppäytämässä kelkkaa ”jollain” niityllä? Varmaan aika moni. Kuinka moni kelkkailija on pysähtynyt miettimään, onko siitä koitunut vahinkoa maan omistajalle? Varmaan aika harva. Ainakin korjaamieni verkkojen, aitojen ja puomien perusteella.

Viime vuosina olen joka kesä saanut todistaa kelkkojen aiheuttamia tuhoja. Vuosittain varsinkin tietyt lammasaidat saa kursia kokoon niistä aidan jämistä, mitä nyt on sattunut jäämään talven jäljiltä tolppien varan roikkumaan.

Mennessään aidan yli kelkka ei ainoastaan revi verkkoa, vaan verkko kelkkaan takertuessaan saattaa vääntää tolppia mukanaan nurin tai poikki. Aitatolppia saa vaihtaa jokaisen kesän alussa useita kymmeniä. Vanha aita on osittain täysin käyttökelvoton, ja uutta aitaa joudutaan rakentamaan vaihtelevasti muutamasta metristä muutamiin kymmeniin metreihin asti. Silti korjatusta aidasta harvoin saa kestävää ja alkuperäisen veroista. 

Lähes kaikissa aitauksissa on puusta tehdyt portit ja veräjät. Kuinka käy, kun kelkka ajaa tällaisen päältä? Aika köpelösti. Laudat menevät säpäleiksi ja ruuvit katkeilevat tippuen milloin mihinkin. Myöhemmin kyseiset ruuvin kappaleet ovat pahimmillaan traktorin tai auton renkaassa. 

Seuraavana keväänä aitauksilla on sama näky. Korjaustöissä menee joka keväänä parisen viikkoa, sillä aitauksia korjataan muiden tilan töiden ohella. Pelloille ja metsiin pitää kantaa aitarullia, tolppia, rautakanki, rautalankaa, vasaroita, nauloja ja pihtejä, jotta aidat saadaan käyttökuntoon. Jos aitaukseen tulleet reiät ovat pidemmällä aitauksessa, tulee askeleita otettua monen monta tarvikkeita kantaen. 

Harmillista on se, että monta työtuntia näistä korjaustöistä jäisi pois, jos kelkoilla ajettaisiin sieltä mistä pitäisi. Se ”nopea oikaisu” niityn poikki tai huviajelu metsässä voivat aiheuttaa jollekin toiselle yllättävän paljon ylimääräisiä työtunteja ja kuluja. 

Vastuullinen kelkkailija selvittää, missä kelkalla saa ajaa ja missä ei. Ajetaan vastuullisesti ja turvallisesti.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?