Kirjoittaja: Katri Kulmuni

Hallitus on tehnyt tiistaina uusia päätöksiä ja tiukentanut mahdollisuuksia ylittää Suomen vastainen raja Ruotsiin ja Norjaan. Syynä tähän on pyrkimys hillitä koronaviruksen leviämistä Suomessa.

Rajan yli sallitaan vain välttämättömin työmatkaliikenne. Ihmiset, jotka välttämättömässä työssä liikkuvat joutuvat seuraavien viikkojen ajan sitoutumaan siihen, että kulkevat vain työpaikan ja kodin väliä ollen karanteeniin omaisissa olosuhteissa. Rajan ylitykseen tarvitaan myös työntantajan todistus.

Olen itse kasvanut Tornionjokilaaksossa, ja kulkenut lukemattomat kerrat rajan ylitse. Vapaa liikkuminen Ruotsin ja Suomen rajan ylitse on osa ”Meänmaan” ihmisten arkielämää, työllisyyttä, taloutta ja kulttuuria. Rajan ylittämisen hankaloituminen aiheuttaa monenlaisia vaikeuksia.

Näinä aikoina kaikki päätökset on tehtävä kuitenkin ensisijaisesti ihmisten terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta.

Olen saanut runsaasti palautetta lappilaisilta tämän asian tiimoilta sekä lukenut useiden lappilaisten lääkäreiden kannanottoja. Monet kotimaakuntani ihmiset ovat perustellusti huolissaan siitä, että tautia kantautuu helposti rajan ylitse Suomeen. Yhtenä syynä tähän huoleen on erilainen strategia, jonka Ruotsi on valinnut koronaepidemian suhteen, ja Ruotsin paljon suuremmat kuolleisuusluvut. Tämä on täytynyt ottaa vakavasti.

Päätöksissä on täytynyt ottaa huomioon myös se, että rajan ylitse kulkee sellaista työmatkaliikennettä, jonka totaalinen pysäyttäminen olisi hyvin hankalaa. 

Erityisesti on täytynyt ottaa huomioon terveydenhoitoalalla ja etenkin sairaaloissa työskentelevät ja toisella puolella rajaa asuvat ihmiset. Heidän kulkemistaan rajan yli ei ole ollut mahdollista kieltää kokonaan. Heitä koskevat kuitenkin nyt ankarat rajoitukset.

Muistutan jälleen, että meidän jokaisen velvollisuus on noudattaa tinkimättä kaikkia määräyksiä, joita koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi annetaan. Niillä, joilla on oikeus jatkossakin kulkea välttämättömien syiden takia Ruotsin ja Norjan rajan ylitse, on erityisen suuri vastuu ja velvollisuus. Mitä tiiviimmin säädöksiä noudatamme, sitä pikemmin saamme myös tämän painajaisen päättymään.

Kaikesta huolimatta haluan toivottaa lukijoille Hyvää Pääsiäistä! Tämä pääsiäinen on hyvin erilainen pääsiäinen meille kaikille. Virpojia ei käynyt ovilla, eikä moni meistä voi tavata läheisiään, kuten aikaisempina juhlapyhinä. Itsekään en pääse nyt kotiini Lappiin. Muistetaan toivon sanoma ja iloitaan kevään tulosta siitä huolimatta. Paremmat ajat koittavat kyllä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?