Kirjoittaja: Heikki Autto

Tiukassa paikassa me suomalaiset olemme perinteisesti olleet parhaimmillamme. Kun tarve on vaatinut, olemme jättäneet erimielisyydet taaksemme ja toimineet yhdessä. Nyt tarvitsemme jälleen kansallista yhtenäisyyttä.

Suomessa on otettu käyttöön järeät keinot koronavirusepidemian nujertamiseksi. Tilanteen kaikinpuolista vakavuutta alleviivaa se, että valmiuslakia ei ole koskaan aikaisemmin rauhan aikana otettu käyttöön. Meille pohjoisen ihmisille poikkeusolot näyttäytyivät heti aivan erityisellä tavalla, kun Suomen ja Ruotsin rajaton raja meni kiinni.

Eduskuntaryhmämme linja on ollut se, että viruksen leviämisen estämiseksi on syytä tehdä toimia mieluummin enemmän ja aikaisemmin kuin vähemmän ja liian myöhään. Vasta historiankirjoitus kertoo, mikä toimintalinja osoittautuu oikeaksi, mutta juuri nyt parhaan asiantuntijatiedon valossa kovat toimenpiteet näyttävät ehdottomasti järkevimmältä ratkaisulta.

Koronaviruksen torjunta on koko kansakunnalta suuri yhteinen ponnistus. Erityisen tärkeää on osoittaa tukea heille, jotka tässä vaikeassa tilanteessa auttavat ja palvelevat muita huolehtien terveydestämme ja turvallisuudestamme. Parhaiten teemme sen seuraamalla tarkoin viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.

Jokaisella meistä on varmasti myös huoli läheisistämme. Nyt kannattaakin soittaa vanhemmille ja isovanhemmille. Ja ottaa puhelimella yhteyttä myös niihin ystäviin ja sukulaisiin, joiden kanssa yhteydenpito on syystä tai toisesta jäänyt vähemmälle. Nyt on tärkeää pitää huolta toisistamme. Kuten tasavallan presidenttikin viisaasti sanoi: pidetään sosiaalista etäisyyttä, mutta henkistä läheisyyttä.

Poikkeusoloissa valtiovallalla on kansanterveyden lisäksi erityinen vastuu yrittäjistä, työpaikoista ja toimeentulosta. Yritykset on autettava kriisin yli. Kun monella on akuutti hätä toimeentulostaan, tulee valtiovallan kyetä antamaan vastauksia ripeästi.

Eduskuntaryhmämme on tuonut ehdotuksia toimista lomautusuhan alla olevien työntekijöiden ja asiakkaansa menettäneiden yrittäjien tukemiseksi. Näemme myös uhkaavan laman nujertamisen kansallisena ponnistuksena ja tarjoamme kaiken apumme hallitukselle.

Koko maailma, jonka tunnemme, on poikkeustilassa. Suomi on poikkeustilassa. Hoidetaan tämä asia yhdessä ponnistellen. Jokainen tekee osansa. Epävarmuuden aikana kyky tehdä päätöksiä on välttämätöntä. Eduskunta tulee tekemään kaikki tarvittavat päätökset, jotta suomalaiset ja Suomi pääsevät mahdollisimman hyvin vaikeiden aikojen yli. Suomi on hyvä maa. Me selviämme kyllä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?