Kirjoittaja: Marja Tuominen

Kaunis luonto, raitis ilma, rauhallisuus, hiljaisuus, turvallisuus, lintujärvet, maisemat, marjastus, Sompanen, Vietonen ja lintutornit sekä hyvät palvelut. Näitä asioita meltosjärviset arvostivat omassa kylässään. Kymmenisen vuotta sitten tehty tutkimus tuli vastaan kaappia penkoessa. 

Luettelo kertoo, miten tärkeänä paikalliset pitävät ympäristöä ja sen antimia. Tutkimuksen yhteydessä tehtiin ryhmätöitä, joissa ideoitiin, mitä kaikkea kylällä voi tarjota matkailijalle. Pitkässä listassa nousivat esille melontareitit, vaelluspolut, lintubongarit ja valokuvaus. Kesäasukkaat ovat jo nyt iso ryhmä kylän kokoon nähden. Heitä toivotaan lisää. Myös etätyön tekijälle kylä voi tarjota luonnonläheisen ja rauhallisen ympäristön.

Kymmenessä vuodessa kylän väkiluku on laskenut ja monia muutoksia on tapahtunut. Palvelut ovat heikentyneet ja harrastustoiminta hiipunut. Samaan aikaan muut hyvät puolet eivät ole karanneet minnekään. Luonto on kaunis, lintujärvellä kuhisee lintuja varsinkin muuttoaikana ja hyvinä vuosina vaarat tarjoavat runsaita marjasaaliita. Kylällä on edelleen edellytykset saada osansa matkailun kasvusta, kunhan tekijöitä löytyy. Myös paikalliselle on tarjolla runsaasti näkemistä ja kokemista, kun astuu mökistä ulos ja lähtee tutkimaan lähiluontoa.

Yllättävää kuitenkin on, miten pienellä alueella ihmiset kulkevat ympäristössään. Kun Sompasen luontopolku aikoinaan avattiin, muistan, miten moni kyläläinen kertoi, että oli siellä ensi kertaa. Kaikki eivät liiku luonnossa ja jos liikkuvat, käyttävät aina samoja tuttuja polkuja. Entisaikaan oli varmasti tärkeää, että marjamaat jollakin lailla jaettiin eikä toisten reviirille menty. Kaikki saivat silloin osansa sadosta.

Ympäristökokemukset muokkaavat ihmisen käsitystä luonnosta. Lapsuudessa opittu suhde luontoon vaikuttaa koko elämän ajan siihen, miten ympäristöä arvostaa. Toinen löytää metsästä tuhansia yksityiskohtia, toinen ei näe metsää puilta.

 Näitä olen pohdiskellut lukiessani lehdestä, mitä mieltä paikallisten väitetään olevan vanhojen metsien arvosta. Nähdäänkö metsät tahi suot vain sellukuutioina tai turveharkkoina vai onko kyseessä kokonainen ekosysteemi, jonka merkitys kasvaa vuosien mittaan.

Edellä mainitussa tutkimuksessa yhtenä uhkana mainittiin uraanikaivos. Tämä uhka varjostaa kylän taivasta edelleen. Lehtikirjoituksissa kerrotaan paikallisten kannattavan uraanikultakobolttikaivosta. Keneltä lienee kysytty? Kuka puhuu paikallisten nimissä? Kuka toimii portinvartijana?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?