Kirjoittaja: Mikko Kärnä

Kreikan ja Turkin väliselle rajalla syntyneen tilanteen jälkeen osalle kansalaisista on jäänyt sisäministerin epäselvien lausuntojen vuoksi epäselväksi, voisiko Suomi sulkea omia rajojaan mikäli meitä kohtaisi vastaava tilanne. Kysymykseen on yksiselitteinen vastaus: kyllä voisi.

Kun suuri määrä turvapaikanhakijoita saapui Venäjältä vuonna 2016 Raja-Joosepin rajanylityspaikalle ja kun kapasiteetti heidän käsittelemisekseen oli rajallinen, ilmoittivat Suomen viranomaiset Venäjälle rajan olevan suljettu. Puomit laskettiin, eikä uusia ylittäjiä vain yksinkertaisesti otettu vastaan.

Tällainen toimintamalli on hyvä ja jokaisella itsenäisellä valtiolla on oikeus huolehtia rajojensa pitävyydestä kuten Kreikka nyt tekee. On hienoa, että Suomen hallitus ja koko EU tukevat Kreikan toimintaa. Suomella on oltava kyky torjua sitä vastaan suunnatut hybridioperaatiot.

Jos rajan yli kuitenkin päästään ja jos turvapaikkaa haetaan, on maallamme velvollisuus selvittää onko tällaiseen edellytyksiä. Selkeästi perusteettomat hakemukset voidaan hylätä nopeutetussa menettelyssä. Tällöin rajan laittomasti ylittävät siirtolaiset pysäytettäisiin, pidätettäisiin, internoitaisiin ja palautettaisiin kotimaihinsa.

Suomen turva tässä nykyisessä tilanteessa on pohjoismainen yhteistyö ja EU. Ei ole viitteitä siitä, että sisärajoille olisi syntymässä vastaavaa tilannetta kuin vuonna 2015. Tanska ja Ruotsi eivät tule sallimaan vapaata liikkumista alueellaan. Ulkoraja taas voidaan tarvittaessa sulkea. Turvapaikanhakijoita tulee tällä hetkellä maahamme äärimmäisen vähän ja suurin osa heistä saapuu Suomeen Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Kukaan ei ole, ihme kyllä, ollut kuitenkaan vaatimassa sen sulkemista. Siihen ei olisikaan mitään mahdollisuuksia.

On selvää, että erilaisten kv-sopimusten velvoitteet sitovat Suomea. Aidosti hädänalaisten ihmisten auttamista ei juuri kukaan varmaan vastusta, mutta kaikille muille tulee voida näyttää ovea. Muutenkin erilaisista sopimuksista tulee käydä kriittistä keskustelua. Geneven pakolaissopimus kun ei tunnu enää vastaavaan tämän maailmanajan haasteisiin.

Suomen sisärajoilla tapahtuu vuosittain noin 50 miljoonaa rajanylitystä. Vertailun vuoksi ulkorajaliikenne on 15 miljoonaa ylitystä. Jokainen ymmärtää, ettei meillä ole resursseja aloittaa jokaisen tulijan tarkastamista. Se ei myöskään estäisi yhdenkään turvapaikanhakijan tuloa Suomeen. Halvan populismin sijaan kannattaa pohtia EU:n ja pohjoismaiden yhteisiä ratkaisuja, joilla taataan maamme turvallisuus.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?