Kirjoittaja: Johanna Ojala-Niemelä

Viime vuonna tähän aikaan en olisi arvanut kuinka vaiherikas vuosi olisi edessä työrintamalla. Ennen huhtivaaleja Sipilä järjesti yllätyksen jättäessään hallituksensa eroanomuksen ja viimeiset viikot hallitus toimi toimitusministeriönä. Hallituksen eroon kalkkiviivoilla johti sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen.

Eduskuntavaaleissa sain vahvan mandaatin jatkaa yhtenä Lapin seitsemästä kansanedustajasta. Tästä mahdollisuudesta olen päivittäin kiitollinen lappilaisille äänestäjilleni. Vaalien jälkeen kutsuivat hallitusohjelmaneuvottelut Säätytalolla, jossa syntyi ”Osallistava ja osaava Suomi” -nimellä kulkeva hallitusohjelma.

Hallitusohjelma on poliitikon raamattu, jota noudatetaan päivittäisessä työssä. Toimenpiteet on saatu jo työn alle ja näkyviäkin tuloksia aikaan. Lappilaisia kurittanut aktiivimalli joutui romukoppaan, subjektiivisen päivähoidon rajoitukset kumottiin ja pienimpiä eläke- ja muita etuuksia on korotettu.

188 päivää. Se on päivien määrä, jonka pääministeri Rinne ehti luotsata hallitustaan.

Kun hallituskumppani Keskustan luottamus Rinnettä kohtaan alkoi horjua hän teki kovan henkilökohtaisen ratkaisun ja matkasi 3. päivänä joulukuuta Mäntyniemeen jättämään hallituksensa eronpyynnön. Pääministeri Rinne vaihtui pääministeri Mariniin SDP:n puoluevaltuuston päätöksellä. Näin joulun alla sinetöitiin jo kolmas hallitus ja pääministeri samalle vuodelle.

Vauhdikkaan vuoden jälkeen toivon, että hallitus vakiinnuttaa Marin–Kulmuni-akselilla asemansa ja vie määrätietoisesti eteenpäin toimia tyllisyyden parantamiseksi, oppivelvollisuusiän pidentämiseksi sekä hoitajamitoituksen säätämiseksi. Myös edellisiltä vaalikausilta jäänyt sosiaali- ja treveydenhuollon uudistus odottaa edelleen ratkaisuja. Nyt pitääkin kaiken poliittisen kuohunnan jälkeen laittaa kädet kyynärpäitä myöten saveen ja ryhtyä töihin, jotta kaikki olisi huomenna paremmin kuin tänään.

Eduskunnan loppuvuotta värittivät budjettiäänestykset, välikysymys Al-Holista sekä Marinin hallitusohjelman tiedonantokeskustelu. Al-Holin pakolaisleirin osalta tärkeintä on saattaa kaikki sotarikoksiin syyllistyneet ISIS-kannattajat oikeudelliseen vastuuseen teoistaan. Suomalaisten naisten ja lasten kohdalla palauttamista koskeva harkinta on tehtävä tapauskohtaisesti. Orpolapsia alueelta onkin jo palautettu Suomeen. Al-Holin tapahtumat poikivat vielä ministerivastuukysymyksen perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi. Tässä työssä kädet ovat savessa vielä pitkälle kevääseen.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?