Kirjoittaja: Marja Tuominen

Vuosittain joulukuussa järjestetään Helsingissä suuri koiranäyttely, jossa palkitaan myös vuoden aikana jollain tavalla kunnostautuneita koiria. Tänäkin vuonna näitä sankarikoiria palkittiin siitä, että ne olivat pelastaneet ihmishenkiä. Toiset olivat varoittaneet alkavasta tulipalosta, toiset taas ulkona pakkasessa makaavasta ihmisestä.

Koirien hajuaisti on tuhansia kertoja tarkempi kuin ihmisen. Ei ole ihme, että niitä voidaan käyttää apuna tehtävissä, joissa etsitään huumeita, rahaa, raunioihin hautautuneita ja eksyneitä. Koko ajan löytyy uusia tapoja hyödyntää nelijalkaisen ystävämme lahjakkuutta.

Joskus väitettiin, ettei koirilla ole tunteita. Jokainen koirien kanssa elänyt tietää, ettei tämä pidä paikkaansa. Koirat osoittavat iloa ja surua. Koirat kehittävät keskenään ystävyyssuhteita, ja on aina riemukasta seurata ystävien tapaamista pitkän ajan jälkeen.

Jouluna 2000 vierailimme ystävien luona Sao Paulossa. Talossa oli kaksi koiraa: Jack, makkaranmuotoinen matalajalka, basset rodultaan, sekä kultainennoutaja Brandi. Ystävystyimme välittömästi koirien kanssa ja varsinkin nuorempi Jack otti tavaksi herättää meidät aamuisin.

Jouluun valmistauduttiin ajoissa. Saimme itsekin ottaa osaa leipomalla piparkakkuja isoäidin kanssa. Saliin oli koristeltu kuusi, jonka juurelle kasattiin lahjapaketit. Mukaan oli myös sujautettu koirille omat paketit. Joulupaperiin kiedotut, mehevät luut odottivat nelijalkaisia ja aattoa.

Ei kulunut pitkään, kun huomattiin, että luunmuotoiset paketit olivat kadonneet. Tyytyväinen Jack oli rosvonnut molemmat ja kalusi onnellisena toista lahjaa, toisen se oli kätkenyt. Koiran hajuaisti oli tietenkin kertonut, että jotain herkkua oli tiedossa.

Koira on suden sukua ja siksi laumaeläin. Tästä kuulimme tarinan, joka sijoittui tuolle samaiselle asuinalueelle. Lähiötä ympäröi korkea muuri ja alueelle pääsi vain vartioidun portin kautta. Tästä syystä koiria pidettiin yleensä vapaina, koska ei ollut pelkoa karkaamisesta.

Eräänä päivänä lähiöön ilmestyi kaksi huskia. Nämä pohjoiset koirat muistuttavat sutta joissain suhteissa enemmän kuin perinteiset seurakoirat. Niitten mielestä koirat ovat laumaeläimiä eikä kulunut kauan, kun järjestäytynyt lauma oli koossa. Varmasti porukka oli hauskan näköinen, kun siinä juoksi mukana monia hienoja rotuja, mikä mitenkin lyllertäen, huskien perässä.

Asukkaiden ymmärrys koiralaumaa kohtaan lopahti kuitenkin, kun huskit johdattivat joukon ankkalammelle ja aloittivat metsästyksen.

Rauhallista joulua!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?