Kirjoittaja: Mikko Kärnä

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies: ”Koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta.”

”Valtakunnansyyttäjä päätti aloittaa tutkinnan Päivi Räsäsen 15 vuotta vanhasta kirjoituksesta, koska se on edelleen saatavilla.

Pirkka-Pekka Petelius: ”Pyydän anteeksi saamelaisilta vanhoja sketsejäni!”

On sanomattakin selvää, että suomalaiset perinteet, arvot sekä perusoikeudet, kuten sananvapaus, uskonnonvapaus ja omantunnonvapaus ovat vähintäänkin uhattuina. Samoin huono huumori. Tämä ei ole oikein.

Kristilliseen perinteeseen kuuluvat juhlat on voitava pitää jatkossakin. Perustuslakivaliokunta on linjannut, etteivät esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyvät jumalanpalvelukset tai muut vastaavat uskonnon harjoittamiseksi luonnehdittavat tilaisuudet riko kenenkään uskonnon tai omantunnon vapautta. Kuten tähänkin asti, tilaisuuksista on ilmoitettava etukäteen huoltajille ja niihin osallistumisen pitää olla vapaaehtoista ja muille oppilaille on järjestettävä rinnakkaista ohjelmaa.

Kirkon tiloissa järjestettävät juhlat eivät tee niistä uskonnollisia. Silti monissa kouluissa apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun seurauksena perinteiset joulujuhlat on viety kirkoista muihin tiloihin.

Olen tapakristitty ja suoraan sanottuna agnostikko, kuten varmasti aika moni muukin suomalainen. En ole erityisen uskonnollinen. Silti haluan, että kouluissa voidaan kunnioittaa perinteitä ja niitä arvoja, joiden päälle tämä maa on rakennettu. Kouluissa voidaan laulaa Suvivirttä ja joulujuhlia voidaan järjestää myös kirkoissa. Vaihtoehtoista ohjelmaa voidaan järjestää sen rinnalle. Kulttuuriperintöämme on vaalittava.

Uskonnon- ja sananvapauteen liittyy myös tänä syksynä käyty vilkas keskustelu kansanedustajien, muun muassa Päivi Räsäsen sanomisista. Oikeuskansleri linjasi taannoin, että vanhat mielipiteet, kirjoitukset ja tallenteet voivat muuttua lainvastaisiksi yhteiskunnallisten arvostusten muuttuessa, mikäli ne ovat edelleen saatavissa. Hän myös kehotti ihmisiä poistamaan vanhoja kirjoituksia, jos ”pelkää syytettä”. Tutkinta aloitettiin Päivi Räsäsen 15 vuotta vanhasta kirjoituksesta. En jaa Räsäsen arvomaailmaa kaikilta osin, mutta sananvapautta puolustan.

Räsäsen tutkinnasta ja oikeuskanslerin linjauksesta säikähtäneenä kansanedustaja, koomikko Pirkka-Pekka Petelius pyysi anteeksi vuosien takaisia sketsejään saamelaisista. Jos kokee tehneensä väärin, niin on tietysti syytäkin pyytää anteeksi. Viihteen osalta asia on kuitenkin loputon suo ja huumori tulisi nähdä oman aikansa tuotteena. Petelius ei ole vielä pyytänyt anteeksi romaneilta, homoilta, transihmisiltä tai vaikkapa savolaisilta, joista hän on myös sketseissään vitsaillut. Jos tälle linjalle lähdetään, pitää Peteliuksen pyytää koko uraansa anteeksi.

Aivan aikuisten oikeasti, tämä ei voi mennä näin. Lakia ja sen tulkintaa on täysin välttämätöntä selkiyttää, koska muuten tämä homma lähtee lapasesta ja johtaa ennakkosensuuriin. Mitä luulette, milloin aletaan polttamaan kirjoja?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?