Kirjoittaja: Markus Lohi

Uusimmat väestöennusteet ovat ikävää luettavaa koko Suomelle, mutta erityisesti monelle Lapin alueelle. Etenkin romahtanut syntyvyys haastaa meitä. Moni miettii kuka meitä tulevina vuosina hoitaa tai kuka maksaa nykyisten nuorten eläkkeet. Kysymykset ovat aiheellisia.

Olen saanut viestejä siitä, että jo nyt aasialaiset pitävät Eurooppa eräänlaisena ulkoilmamuseona. Tänne on mukava tulla katsomaan revontulia ja jopa tuhansia vuosia vanhoja historiallisia nähtävyyksiä, mutta samaan aikaan kaikki taloudellinen aktiviteetti ja kasvu tuntuu keskittyvän Aasiaan, Amerikkaan ja Afrikkaan. Väestörakenteemme eli lasten ja nuorten vähäinen määrä on tähän keskeinen syy.

Jo tällä hetkellä suurimpia haasteitamme Lapissa on työvoiman saatavuus. Elokuussa avoimia työpaikkoja oli noin 4000. Samaan aikaan työttömiä oli noin 8000. Työpaikkojen vaatimukset ja työttömien osaaminen eivät kohtaa. Tähän niin kutsuttuun kohtaanto-ongelmaan on pakko löytää ratkaisuja pikaisesti. Jos saamme nuoria sekä jäämään että muuttamaan tänne, vaikuttaa se myös lasten määrään.

Lapissa emme nosta tässä tilanteessa kuitenkaan käsiä pystyyn, vaan käärimme hihat, alamme töihin ja jatkamme aktiivista vaikuttamista.

Tornionjokilaaksossa ihmisten, tavaroiden ja palveluiden vapaa liikkuvuus rajojen yli on tuonut hyvinvointia. Sukulaissuhteet sekä arkipäiväinen elämä Tornionjokilaaksossa ovat jo satojen vuosien ajan ylittäneet luontevasti valtakunnan rajoja. Ongelmana ovat edelleen kuitenkin monet rajaesteet, jotka vaikeuttavat esimerkiksi rajat ylittävää yritystoimintaa. Tahtoa pohjoismaisten rajaesteiden poistamiseen on toistaiseksi löytynyt, mutta työtä riittää myös jatkossa. Meidän tulee varmistaa, ettei Pohjolan välillä liikkuvista synny systeemeiden väliinputoajia. ”Rajat kiinni” -ajattelu ei sovi meille missään määrin.

Lappilaisena päättäjänä keskeinen viestini on – Tervetuloa Lappiin! Meidän on luotava Suomesta entistäkin lapsimyönteisempi yhteiskunta, jossa kaikki lapset koetaan tervetulleiksi. Tärkeintä on luoda sellaiset olosuhteet, että kaikkien perheiden toivottu lapsilukumäärä voisi toteutua. Tässä tarvitsemme politiikkatoimien lisäksi myös asenne- ja arvomuutosta.

Haluan toivottaa myös kaikki työntekijät taustaan katsomatta lämpimästi tervetulleeksi Lappiin. Jos joku ulkomaalainen on saanut työpaikan täältä, ei hänen työllistymiselleen pitäisi laittaa mitään esteitä, edes tarveharkintaa. Työperäinen maahanmuutto on pidettävä erillään pakolais- ja turvapaikkapolitiikasta. Menestymisemme vaatii sulkeutumisen sijaan nykyistäkin avoimempaa suhtautumista. Tarvitsemme pitovoimaa ja vetovoimaa. Esteiden rakentamisen sijaan, todetaan tervetuloa!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?