Kirjoittaja: Maria Raappana

Hiljalleen saamme innostuneen ihmiskunnan kumartamaan ja suorastaan palvomaan ”ihmisrobotteja” työelämässä. Keksijät keksivät ja kehittävät tuotteita äärimmilleen, sillä keksintö tuo heille kassavirtoja ja purjelaivan maailmanympärimatkalle. Eikä tarvitse tehdä niitä ikäviksi kutsuttuja töitä. Meno on kuin aallon harjalla, aurinko paistaa, tukka hulmuaa ja hymyilyttää.

Jossain vaiheessa, kun työt on siirretty yhden ihmisen omistamalle robottiarmeijalle, tekoälypartiolle, niin niistä ikävistäkin töistä taistellaan. Tämä virtaushan varmuudella ainakin huomattavasti vähentää ihmistyövoiman tarvetta. Totta, uusia töitä tulee tilalle, mutta ne vaativat ”älliä”, niin kuin eräässä lehdessä robotiikka-alan liikemies tuumasi.

Hän kertoi innostuneesti, että tulevaisuudessa voidaan valita parhaimmista parhaimmat työntekijät niihin töihin, joita tekoäly ei pysty toteuttamaan. Silti viisaaksi itseään luonnehtiva bisnesmies sanoi, että ihmiselle kyllä löytyy tulevaisuudessakin töitä.

Totta kai löytyy, mutta millaisia töitä, kuinka monelle ja millä palkalla? Erilaiset ammatit ovat jo joutuneet väistymään uusien tieltä. Tosin vielä löytyy vähän tai ei laisinkaan koulutusta vaativia töitä. Osa ihmisistä pysyy työn syrjässä kiinni, mutta moni jää ilman. Kaikki eivät myöskään pysty tai pääse opiskelemaan ammattia, saati useaa tutkintoa, syystä tai toisesta.

Tulevaisuuden ammatit voivat myös olla monimutkaisia ja vaativat loogista ajattelua tai jopa sitä niin kutsuttua ”älliä”. Työt vaativat entistä enemmän nuoruutta ja innovaatioita, vaikka ikä toisi viisautta ja hiljaista tietoa sovellettavaksi pitkälle tulevaisuuteen. Siinä ei nähdä mahdollisuutta, vaikka yhtälö jalostaisi osaamista mentorimeiningillä. Molemmat oppisivat toisiltaan, eikä kukaan olisi häviäjä.

Työpaikan saaminen ei tulevaisuudessakaan ole itsestäänselvyys, oli sitten kysymyksessä pätevä tai soveltuva työnhakija. Niinpä työelämän muutoksessa joustavuus ja erilaiset toimintatavat ja toimintamallit toisivat uusia näkökulmia ja toisenlaista tuottavuutta.

Tässä vaiheessa joillakin aloilla on pula työvoimasta. Yksi tällainen kuulostaisi olevan hoitotyö. Sanotaan että tekoäly helpottaa hoitajien työtä, mutta lopputulos jää arvailujen varaan. Viekö tekoäly sellaisetkin työt, joissa tällä hetkellä hoitaja on pakollinen menoerä? Nykyisin on monia ammatteja, jotka teknologia on jo korvannut.

Missä ovat ne rohkeat ihmiset, jotka voisivat keinuttaa merikelpoista paattia? Palata takaisin maaseudulle ekologisen, puhtaan elämän piiriin liikeideoineen. Ruoka on kuitenkin se, jota kaikki tarvitsevat tulevaisuudessakin. Eritoten puhtaat luomutuotteet, joiden arvostus nousee entisestäänkin.

Löytyisikö maaseudulta uusi mahdollisuus, uusi kiireetön elämäntapa? Voisiko ihminen vihdoin löytää normaalin elämänlaadun, jossa raha ei määrittele ihmistä, vaan on vain tarpeellinen väline? Vai jatkuuko nykyinen meno? ”Show must go on”…

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?