Kirjoittaja: Katri Kulmuni

Hallitus julkisti ensimmäisen budjettinsa tiistaina. Keskustalle tärkeää budjettiriihessä oli parantaa suomalaisten arkea ja lisätä ihmisten luottamusta tulevaisuuteen. 

Monella lapsiperheellä on arjessa tiukkaa.

Nostamme yksinhuoltajien ja monilapsisten perheiden lapsilisiä ja helpotamme opiskelevien vanhempien toimeentuloa. Korotamme pienimpiä äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahoja. Työtä lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi on päättäväisesti jatkettava myös tästä eteenpäin.

Myös monella eläkeläisellä on tiukkaa. Korotamme pienimpiä eläkkeitä. Myös veronalennukset kohdistamme pieni- ja keskituloisille suomalaisille. Isotuloisten solidaarisuusveroa jatketaan.

Helpotamme myös maakuntien pulaa osaavista ammattilaisista. Lisäämme opettajia ammatilliseen koulutukseen sekä vahvistamme korkeakoulujen perusrahoitusta koko maassa.

Liian moni opettaja on jaksamisensa rajoilla ja liian monessa koulussa on rauhatonta. Tuemme nyt opettajien jaksamista, parannamme koulurauhaa ja autamme lapsia nimenomaan koulutien ensimmäisissä vuosissa. Päiväkotien ryhmäkokoja pienennetään. Jokaiselle lapselle taataan mahdollisuus harrastukseen koulupäivän yhteydessä.

Moni on kysynyt, miksi keskusta on hallituksessa. Vastaus on selvä: kantamassa vastuuta ja pitämässä huolen vastuullisuudesta, etenkin taloudessa. Velkaa ei saa jättää lapsille. Yrittäjyyden edellytyksistä on pidettävä huolta. 

Keskustan tärkein tehtävä hallituksessa onkin vastuullisen taloudenpidon varmistaminen.

Sanoin viime viikolla ensimmäisessä linjapuheessani keskustan puheenjohtajana, että ensimmäisiä työllistäviä ratkaisuja on tultava ulos jo tästä budjettiriihestä. Nyt päätimme 25 toimenpiteen kokonaisuudesta.

Hallituksen ensi kevään kehysriihessä on tehtävä lisää ratkaisuja. Keskusta odottaa järjestöjen työryhmiltä tuloksia. Paikallista sopimisessa on päästävä eteenpäin. Työllisyystavoitteesta, 60 000 ihmisen työllistymisestä, on pidettävä kiinni. 

Meillä suurien etäisyyksien Lapissa eläville on tärkeää, että ratojen ja muiden väylien kunnostamiseen ja rakentamiseen tulee nyt lisää rahaa. Poliisien määrää kentällä lisätään. Kotimaisen maa- ja metsätalouden kannattavuutta parannetaan samalla, kun luonnon monimuotoisuudesta pidetään huolta. Tätä on keskustalainen periaate viljelemisestä ja varjelemisesta käytännössä.

Minulle on ollut henkilökohtaisestikin tärkeää, että myös aluepolitiikka näkyy budjetissa. Suomi saa erilaistua, mutta eriarvoistua se ei saa. Elämisen edellytysten – niiden turvallisen arjen perusteiden – pitää olla mahdollisimman tasa-arvoisia kautta maan.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?