Kirjoittaja: Mikko Kärnä

Seurasin viime viikolla hämmästyneenä, kun eräs vihreän puolueen aktiivi kehuskeli Twitterissä retkimuonansa ilmastoystävällisyydellä. Ilmastoystävälliseksi väitetty sekoitus sisälsi muun muassa soijasuikaleita, riisiä sekä kookosmaitoa. On vaikea käsittää, kuinka rajallinen näiden ilmastosankareiksi itsensä julistavien ymmärrys tuntuu olevan.

Olen kirjoittanut riisin ilmastohaitoista paljon ja nyt myös IPCC huomioi ne ilahduttavasti omassa ilmastoraportissaan. Riisin päästöt ovat jopa suuremmat kuin esimerkiksi broilerilla, sianlihalla ja kananmunilla. Koska riisiä tarvitaan valtavasti kehittyvien maiden väestön ruokkimiseen, kasvavat sen päästöt joka vuosi. Riisin sijaan meidän tulisikin aina suosia kotimaisia vaihtoehtoja ohraa ja perunaa.

Soijan viljely puolestaan aiheuttaa metsäkatoa ja sillä on merkittävät negatiiviset ympäristövaikutukset. Suomessa jokainen voisi valita soijattoman elämän, oli sitten lihansyöjä tai kasvissyöjä. Meillä eläimille ei enää syötetä juurikaan soijaa ja jokainen voi kaupassa käydessään valita liharuuaksi vaihtoehdon, jota ei ole syötetty soijarehulla. Kasvissyöjä puolestaan voi korvata soijan vaikkapa kotimaisella härkäpavulla tai kauralla.

Kookos on yhtä lailla ongelma. Sekin on aiheuttanut biodiversiteetin köyhtymistä alueilla joilla sitä viljellään. Kookos on myös eettisesti ongelmallista, sillä sen poiminnassa hyödynnetään usein heikoissa olosuhteissa eläviä koulutettuja apinoita.

Erilaiset ilmastosankarit myös kieltäytyvät ymmärtämästä, että Suomessa meidän kannattaa syödä myös kotimaista nautaa. Nurmiviljely sitoo hiiltä ja laiduntava karja myös hoitaa uhanalaisia perinnebiotooppeja. Sitäkään ei tajuta, että emme voi korvata nurmea millään muulla viljelyllä. Kurpitsa ei kasva täällä pohjolan nurmimailla, vaikka kuinka yrittäisi. Sekin aina unohtuu, että noin 80 prosenttia suomalaisesta naudanlihasta tulee maidontuotannon sivutuotteena. Maidon ilmastopäästöt ovat puolestaan samaa luokkaa kuin erilaisten vegaanisten korvikkeiden.

Että nyt järki käteen jokainen! Kotimaista lihaa voi syödä hyvällä omallatunnolla. Riistaa ja villikalaa ovat metsät ja järvet pullollaan, hyödynnetään niitä. Kuten myös marjoja ja villiyrttejä. Entäpäs sitten poro? Ilmastoruokaa tutkitusti sekin. Jos on pakko olla vegaani, niin sekin onnistuu kotimaisilla tuotteilla. On aivan käsittämätöntä mitä moskaa erilaiset ilmastofanaatikot työntävät suuhunsa ylpeinä, vaikka syövät näin tosiasiallisesti ilmaston kannalta todella turmiollisesti.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?