Kirjoittaja: Kansanedustaja Kaisa Juuso

Lohikuolemat Tornionjoella ovat huolettaneet tänä kesänä, ei vain minua, vaan myös satoja lohenkalastajia ja tornionlaaksolaisia. Meillä on Suomessa jäljellä vain kaksi valjastamatonta jokea, joihin lohi nousee kutemaan; Simojoki ja Tornionjoki.

Facebookissa on ryhmä nimeltään ”Tornionjoen lohenkalastajat”. Ryhmässä on yli yhdeksän tuhatta jäsentä ja siellä tieto ja kalastajien ottamat valokuvat leviävät salamannopeasti. Kansanedustajalle, jonka tehtävänä on valvoa oman vaalipiirin kansalaisten etuja, ovat tällaiset ryhmät todella arvokkaita.

Olen 17. heinäkuuta tehnyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle siitä, mihin toimenpiteisiin se aikoo ryhtyä selvittääkseen syyn tähän lohikantoja uhkaavaan kuolleisuuteen Tornionjoella, ja samalla turvaa, että kutukantatavoite täyttyy.

Kirjallinen kysymys on kansanedustajan valtiopäivätoimi, jolla kansanedustaja voi pyytää lisätietoa hallituksen toimista. Siihen vastaa se ministeri, kenen toimialaan asia kuuluu. Ministerin tulee vastata 21 päivän kuluessa. Vielä tätä kirjoittaessani en ole vastausta saanut.

Lohikuolemia on nyt alettu tutkimaan yhteistyössä eri viranomaisten kanssa. Kuolleita ja passiivisia lohia on löytynyt myös muualta Perämereen laskevista joista. Vielä kolme viikkoa sitten monet vähättelivät ongelmaa, mutta vähättelijöiden määrä on laskenut, kun asia on julkisuudessa huomioitu ja ongelman suuruus pikkuhiljaa ymmärretty.

Olen monesti korostanut matkailun merkitystä ja mahdollisuuksia Lapissa. Työpaikkoja tarvitaan, sen tiedämme kaikki. Rovaniemi on onnistuneesti brändännyt itsensä Joulupukki-teemalla, Kemissä meillä on Lumilinna ja Jäänmurtaja Sampo, jotka tekevät kovaa tulosta. Torniossa olemme vähän jäljessä, mutta Tornionlaaksossa meillä on Tornionjoki, jonka ympärille on mahdollista luoda monenlaista liiketoimintaa; siinä on monelle tulevaisuuden liiketoiminta ja työpaikat.

Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea joen ympärille voidaan kehittää. Kesällä tietysti kalastus, koskenlasku, kanoottiretket ynnä muut ja talvella vaikka jään päällä kävely, jään päälle siirrettävät revontuli-iglut, lohen loimutus ja arktinen lounas laavulla, lumikenkäkävely, hiihtoretket, luistelu ja niin edelleen. Tuotteistus, tarina ja markkinointi on kaiken A ja O.

Kesämatkailun kannalta jokeen nouseva lohi on matkailuelinkeinolle elintärkeä. Pitää muistaa, että lohen kilohinta on aina reilusti parempi silloin, kun sen kalastaa turisti, eikä rysämies.

Onneksi joessa on myös terveitä lohia. Niistäkin on kuvia tuossa mainitsemassani Facebook-ryhmässä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?