Kirjoittaja: Markus Mustajärvi

Kiireisen vaalikevään ja hallitusneuvotteluiden jälkeen politiikassa vietetään jonkinlaista suvantovaihetta EU:n puheenjohtajakauden kiireitä lukuunottamatta. EU:n suuret maat ottivat omansa isossa jaossa eikä kulloisenkin puheenjohtajamaan merkitystä kannata liioitella. Saksa ja Ranska vahtivat aina oman etunsa.

Suomessa uudet ministerit totuttelevat pesteihinsä ja eduskunnan keltanokat ihmettelevät ensimmäisen vuoden ajan, kuinka heistä tuli kansanedustajia. Sen jälkeen he miettivät, kuinka noista toisista.

Istuntotauon alkamisen jälkeen SuomiAreena kokosi useimmat poliitikot Poriin, mutta päivien anti jäi kevyeksi.

Hallitusohjelman lopullinen sisältö alkaa selvitä viimeistään elokuussa, kun tämän hallituksen ensimmäinen talousarvioehdotus julkistetaan. Helppoa ei taival tule olemaan.

Talouskasvu hiipuu Suomessa ja epävakaus lisääntyy maailmanlaajuisesti. Kauppasodan uhka Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä ei ole väistynyt, monessa EU-maassa, muun muassa Italiasssa, pelätään talouskriisiä ja EU:n yhtenäisyys rakoilee pahasti.

Rinteen hallitus asetti yhdeksi tavoitteekseen työllisyysasteen nostamisen 75 prosenttiin. En jaksa innostua tällaisesta numeropelistä. Työllisyys- tai työttömyysaste ovat huonoja mittareita kuvaamaan kansantalouden tilaa ja muutosta.

Tilastointijärjestelmän mukaan työlliseksi lasketaan se, joka tekee tutkimusviikon aikana yhden tunnin työtä, kuten myös se, joka rehkii samassa ajassa seitsemänkymmentä työtuntia? Paljon parempi mittari olisi laskea kansantalouteen tehdyt kokonaistyötunnit. Niistä se jaettava syntyy.

Paljon oleellisempaa on seurata, kuinka suuret hankkeet onnistuvat. Sote-ratkaisu täytyy saada maaliin, maakuntamalli rakennettua ja raamit sosiaaliturvan kokonaisuudistukselle pystytettyä.

Ensimmäiset säröt hallitustyöskentelyssä on jo nähty. Pohjoiseen suunniteltuja metsäteollisuuden investointeja on ehditty jo kyseenalaistaa hallituksen sisältä.

Poliitikkojen tehtävä ei ole päättää, mihin investoidaan. Sen tekevät omistajat ja sijoittajat. Poliitikot päättävät normeista ja luovat puitteet.

Ilmastonmuutos täytyy ottaa äärimmäisen vakavasti. Se ei kuitenkaan anna kovinta ääntä käyttäville oikeutta puhua asian vierestä.

Metsän kasvun, poistuman, hiilinielujen sekä -varastojen suhteen Lapissa on parempi tilanne kuin missään muualla Suomessa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?