Kirjoittaja: Katri Kulmuni

Keskustalle hallitusohjelmaneuvotteluihin lähteminen ei ollut itsestäänselvää vaalitappion jälkeen. Kysyimme asiaa puolue-elimiltämme ja enemmistö oli valmis lähtemään neuvottelemaan tiukkojen kynnyskysymysten kera.

Lopputuotos on kuitenkin oikein hyvä. Toteutuksessa tulee varmasti monta vääntöä vastaan, mutta itse hallitusohjelma on laaja ja yksityiskohtainen. Se, että talouden hyvä vire kääntyi ja mahdollistaa monien perusetuuksien parantamisen on Keskustalle tärkeää. Uskallanpa väittää, että keskustalaisten kynästä tulivat monet perheiden tilannetta parantavat kirjaukset. Se, että yksinhuoltajaperheiden lapsilisät nousevat samoin kuin neljännestä lapsesta alkaen myös monilapsisten perheiden lapsilisät, on merkittävää. Pienimpiä eläkkeitä voidaan korottaa 50 euroa ja perusturva nousee parilla kympillä.

Viime kaudella aloitettiin isot satsaukset perustienpitoon. Puolueet sopivat yhdessä linjan, että perustienpito tarvitsee 300 miljoonaa vuodessa lisää. Nämä satsaukset saavat nyt jatkoa. Hallitusneuvotteluissa sovimme, että 300 miljoonaa euroa lisätään väyliin joka vuosi. Tämä toivottavasti näkyy myös meillä täällä Tornionlaaksossa. Nostihan edellinen hallitus valtatie 21 kaikista korkeimpaan teiden hoitoluokkaan kansalliseksi pääväyläksi, joten rapistuneet kohdat toivottavasti saavat uutta pikeä pintaan.

Tuoreessa hallitusohjelmassa jatketaan hyviä kirjauksia vaelluskalakantojen elvyttämiseksi ja virtavesistöjen kunnostamiseksi. Meille Euroopan pisimmän vapaana virtaavan väylän varrella se, että kalaa nousee jokivarteen on lähes elämän ja kuoleman kysymys. Olen vakuuttunut, että vaelluskalakantojen tilanne paranee.

Olen iloinen myös rajaseudun näkökulmasta siitä, että rajankäyntiin ja rajaesteisiin liittyvät asiat otetaan jatkossa lainsäädännössä paremmin huomioon. Monesti pirisee minullakin puhelin erilaisten epäoikeudenmukaisuuksien takia rajankävijöiden verotuksen suhteen. Toivottavasti entisistä rajaesteistä päästään enenevässä määrin eroon eikä uusia tule.

Tornionlaakso saa pidättää hengitystään, kun odotamme hyviä uutisia Kemin Metsä Groupin miljardiluokan investoinnin osalta. Puunkorjuualue ulottuu satojen kilometrien alueelle ja talouden piristävä vaikutus heijastuisi koko maakuntaan. Investointi on myös koko Suomelle merkittävä. Meidän on huolehdittava, että väylät ja puitteet on kunnossa, jotta saamme kalastettua isot investoinnit tänne. Viennistä saatavilla tuloilla voidaan rahoittaa kaikki ne tärkeät ja hienot asiat hyvinvointiyhteiskunnassamme, joista tämänkin kirjoituksen aloitin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?