Kirjoittaja: Markus Lohi

Uutissuomalainen kysyi eri puolueiden eduskuntavaaliehdokkailta kantaa hakkuiden vähentämiseen. Peräti 95 % vihreistä ja 78 % vasemmistoliiton ehdokkaista oli sitä mieltä, että metsien hakkuita tulee vähentää välittömästi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Sosialidemokraattienkin ehdokkaista vain 56 % oli eri mieltä tämän väitteen kanssa. Tämä onkin kysymys, joka erottaa puolueet selvästi toisistaan.

Kyselyn mukaan näyttää siis siltä, että jos vaaleissa voittavat nykyiset oppositiopuolueet muodostaen punavihreän hallituksen, voidaan Lappiinkin suunnitellut uudet metsäinvestoinnit unohtaa. Näiltä ehdokkailta tulisi saada selkeä vastaus kysymykseen mikä nykyisistä metsäteollisuuden yksiköistä tulisi sulkea. Tämähän olisi johdonmukainen seuraus, jos hakkuita välittömästi vähennettäisiin.

Samaan aikaan metsämme kasvavat ennätysvauhtia. Luken tutkijat ovat osoittaneet, että hakkuiden määrä voidaan nostaa kestävästi 80 miljoonaan kuutioon. Keskustan mielestä metsänhoito on parasta ilmastotyötä. Hyvin hoidetut ja kasvavat metsämme vahvistavat hiilinieluna ja tuottavat entistä enemmän fossiilisia korvaavia raaka-aineita.

Metsä onkin meidän tulevaisuuden mahdollisuus. Jos vähennämme omaa metsätaloutta, metsän käyttö siirtyy maihin, jossa metsätaloutta ei hoideta ekologisesti kestävällä tavalla. Kestävä metsätalous edellyttää, että puuta on tarjolla ja metsänomistajista pidetään huolta. Siksi Keskusta ei hyväksy missään olosuhteissa kiinteistöveron laajentamista maa- ja metsätalousmaahan.

Ilmastokysymyksissä osa puolueista näyttää lähteneen muutoinkin ”laukalle”. On esitetty lihan syönnin lopettamista tai lihatuotteiden verottamista. Vihreiden ohjelmaan sisältyy myös lentovero, joka heikentäisi selvästi muun muassa Lapin matkailun myönteistä kehitystä. Sosialidemokraatit ovat esittäneet myös ohjelmassaan, että ensi vaalikaudella tulisi päättää milloin polttomoottoriautot kielletään. Tämä linjaus sisältää siis ajatuksen, että polttomoottoriautot tulee kieltää.

Keskusta on ottanut selkeän linjan. Emme kiellä ilmastonmuutoksen olemassaoloa. Samalla haemme realistisia ja toteuttamikelpoisia ratkaisuja ongelmaan. Emme kannata polttomoottori- tai diesel-autojen kieltämistä. Kansainvälisen autoteollisuuden tarjoamat tuotteet ratkaisevat pitkälle sen, millaisilla kulkuvälineillä liikumme tulevaisuudessa. Liikenteen verotusta ei tule uudistaa siten, että meidän lappilaisten liikkuminen kallistuisi. Meille oma auto on välttämätön, jotta pääsemme töihin tai välttämättömien palveluiden piiriin.

Äänestäjän kannattaa olla tarkkana, millaiselle ilmastolinjalle antaa tuen.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?