Kirjoittaja: Markus Mustajärvi

Kuluvan vaalikauden aikana Suomen talous ja työllisyys ovat kehittyneet myönteisesti. Vahvasti vientivetoinen kansantalous on hyötynyt tärkeimpien kauppakumppaneiden vetoavusta. Loppuvuodesta talousennusteet kääntyivät kuitenkin synkemmiksi. Myönteisen talouskasvun aikana rapautettu veropohja tulee maksuun taantumassa. Jo nyt puhutaan uudesta kestävyysvajeesta.

Samaan aikaan, kun eduskunta käsitteli ensi vuoden talousarviota, valtion kassasta löytyi yllättäen kaksi miljardia euroa ylimääräistä. Se ei kuitenkaan tarkoittanut, että indeksijäädytykset ja -leikkaukset olisi peruttu. Reilut 300 miljoonaa euroa pienituloisimmille suomalaisille oli hallituksen mielestä liikaa, mutta yhteensä miljardien kädenojennus suurituloisille ei.

Vaalikauden alussa perusturvaleikkauksia perusteltiin valtion talousahdingolla. Perustelu ontuu, sillä heikon taloustilanteen aikana tehdyt leikkaukset vain syvensivät julkisen talouden ahdinkoa ja lykkäsivät nousun alkua.

Kaksi viikkoa ennen joulua hallituspuolueiden edustajat päättivät jatkaa perusturvan leikkauksia. Pienituloisten työttömien, eläkeläisten, vammaisten ja lapsiperheiden täytyy tulla toimeen entistä vähemmällä. Jopa rintamalisää saavien etuutta yritettiin leikata, mutta siitä syntyneen mekkalan seurauksena hallitus joutui perääntymään. Kun kaikki muut leikkaukset oli siunattu, toivotti sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) eduskunnan kyselytunnilla kaikille suomalaisille ”hyvää joulua!”

Talouslukujen ohella täytyy tutkailla pakkasmittaria. Ilmastomuutosta emme pääse pakoon. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta tulevillekin sukupolville säilyisi elinkelpoinen ympäristö. Tapamme tuottaa, kuluttaa, asua, liikkua ja syödä on muututtava nopeasti. Mutta ilmastonmuutoksen torjuminenkin on tulonjakokysymys.

Pienituloinen, kädestä suuhun elävä ihminen ei kykene tekemään samanlaisia kulutusvalintoja kuin äveriäs eläjä. Tuskinpa se mökin mummo tai pappa vaihtaa vanhan autonsa hybridi- tai sähköautoksi siitä syystä, että maailma pelastuu. Auto vaihtuu, jos on varaa. Muutoin vanha kulkupeli ajetaan loppuun.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa on keskeistä, että se tehdään tavalla, joka ei pahenna eriarvoisuutta. Kun ympäristöperusteisia tasaveroja ja maksuja korotetaan, on vastapainoksi lisättävä verotuksen progressiota muutoin, kohdennettava tulonsiirtoja oikeudenmukaisemmin ja parannettava julkisia hyvinvointipalveluja sekä investoitava julkiseen liikenteeseen ja puhtaan energian ratkaisuihin.

Kaikesta huolimatta Teille kaikille parempaa Uutta Vuotta!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?