Kirjoittaja: Markus Lohi

Kansainvälisen ilmastopaneelin raportti maapallon ennakoitua nopeammasta lämpenemisestä sai monen poliitikon myös pysähtymään. Samalla nähtiin myös ylireagointeja, joita voi kutsua jopa ilmastopopulismiksi.

Asian monimutkaisuutta eivät vihreät ymmärrä tarjotessaan ilmastonmuutoksen torjuntaan helppoja keinoja. Heidän lääke lähtee siitä, että muuttakaa kaikki metron varrelle tai ajetaan vain sähköautolla, mutta sähköä ei saa millään tuottaa ja metsän käyttö on lopetettava. Säästetään siis itsemme hengiltä.

Tähän halpaan meni myös Antti Rinne lausuessaan Helsingin Sanomille, että metsän käyttöä tulee vähentää. Hän joutui kuitenkin peruuttamaan, kun kansalaiset alkoivat kysellä, että mikä metsäteollisuuden yksikkö ajetaan alas ja eikö Kemijärven biojalostamoa toteutetakaan, jos demarit saa vallan. Helppojen vastausten antamista vaikeisiin kysymyksiin kutsutaan populismiksi.

On löydettävä kestäviä ratkaisuja, jotka rakentavat siltaa hiilineutraaliin Suomeen ja vähentävät ihmisten ilmastoahdistusta. Siinä ratkaisussa lappilaista ihmistä, jonka on pakko käyttää omaa autoa päästäkseen edes välttämättömien palveluiden piirin, ei saa jättää yksin. Yksityisautoilun hinta ei voi kohtuuttomasti nousta siellä, missä julkinen liikenne ei toimi tai ei ole realistinen vaihtoehto.

Pelottelun sijaan meidän tulee kertoa positiivista tarinaa mahdollisuuksistamme. Tällainen on vaikkapa tietoisuus siitä, että sellu on uusi muovi, jolla korvataan paitsi öljypohjaisia tuotteita, myös erittäin paljon ympäristöä kuormittavaa puuvillan tuotantoa. Vaikka me lopettaisimme metsätalouden Suomessa kokonaan, se ei vähentäisi yhtään selluloosan globaalia kysyntää. Metsätaloutta kannattaa harjoittaa siellä, missä se on ekologisesti kestävistä eli Suomessa.

Me lappilaiset tiedämme myös metsän vaikutuksen hyvinvoinnillemme. Metsän terveysvaikutuksista todistavat myös tutkijat. Niissä päiväkodeissa, jonne on tuotu viherelementtejä pihalle, lasten ihon ja jopa ulosteen mikrobiomi muuttui samankaltaiseksi kuin lapsilla, jotka käyvät päivittäin luonnossa. Tutkijat arvelevat, että tällä voi olla monilta immuunivälitteisiltä sairauksilta kuten diabetekselta, allergioilta ja astmalta suojaava vaikutus.

Tutkija Sinkkonen toteaa, että aikuiset voivat tehdä lasten puolesta valinnan. Tukeeko lasten päivittäinen elinympäristö immuunijärjestelmän normaalia kehitystä ja vähentää todennäköisyyttä sairastua?

Kaikki me olemme leikkineet pienenä metsässä. Siksi esitän, että Suomessa jokaisen päiväkodin yhteydessä pitäisi olla metsä, johon lapset voivat mennä leikkimään.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?