Kirjoittaja: Paavo Väyrynen

Lähdin mukaan poliittiseen toimintaan jokseenkin tasan 50 vuotta sitten opiskellessani Helsingin yliopistossa.

Lappi kärsi suurtyöttömyydestä, ja nuoret muuttivat Ruotsiin ja Etelä-Suomeen. Halusin toimia sen puolesta, että nuoret voisivat opiskella ja saada työtä omalla kotiseudullaan. Valitsin Keskustapuolueen, koska sillä oli paras aluepoliittinen ohjelma.

Tulin valituksi eduskuntaan vuoden 1970 vaaleissa. Saman tien pääsin pääministerin sihteerinä mukaan valtioneuvoston työskentelyyn. Vuoden 1975 lopulla tulin opetusministeriksi, seuraavana vuonna työministeriksi ja 1977 ulkoministeriksi.

Pääsin mukaan myös Keskustapuolueen päätöksentekoon, 1972 varapuheenjohtajana ja vuodesta 1980 alkaen puheenjohtajana.

Sain siis olla keskeisellä tavalla mukana siinä työssä, jolla Keskusta ryhtyi johtamaan Suomen aluepolitiikkaa. Kehitysaluepolitiikka kehittyi nykyaikaiseksi aluepolitiikaksi, jolla pyrittiin turvaamaan maakuntien elinvoimaa ja jolla hillittiin työpaikkojen ja väestön keskittymistä suurimpiin kaupunkeihin.

Suomen liittyminen Euroopan unioniin heikensi aluepolitiikkaa. EU:n kautta kanavoituva rahoitus suuntautuu projekteihin, joilla ei ole ollut kovin suurta vaikutusta maakuntien talouteen ja työllisyyteen.

Kansallinen aluepolitiikka ajettiin alas. Kotimaisten varojen käytössä siirryttiin kasvukeskuspolitiikkaan ja lopulta metropolipolitiikkaan, jolla työpaikkoja ja väestöä pyritään keskittämään pääkaupunkiseudulle ja muihin suurimpiin kaupunkeihin.

Sen jälkeen, kun liberaalit saivat vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa yliotteen Keskustan sisäisessä valtataistelussa, puolue on ryhtynyt tukemaan metropolipolitiikkaa. Sitä vastaan ei haluttu nousta seuraavan vuoden eduskuntavaaleissa, ja puolue koki siihenastisen historiansa suurimman vaalitappion.

Vuoden 2015 vaalitaistelussa Keskustan perinteinen aluepolitiikka oli vahvasti esillä. Puolue lupasi, että sen vaalivoiton kautta keskittävästä metropolipolitiikasta luovutaan. Sen symboliksi noussut Pisararata luvattiin haudata. Tämän minäkin vaalipuheissani lupasin.

Vaalien jälkeen muodostettu keskustajohtoinen hallitus on jatkanut ja tehostanut keskittävää metropolipolitiikkaa. Muutoinkin Keskustan perinteiset arvot ja tavoitteet on unohdettu. Euroopan unionissa Suomi ei ole puolustanut itsenäisyyttään, ja maamme on astunut sotilaallisen liittoutumisen tielle.

Pahinta on se, että köyhän asia on unohdettu. Keskustan johdolla on leikattu jopa kansaneläkkeitä ja muuta perusturvaa.

Omat johtopäätökseni olen vetänyt jättäytymällä aluksi sivuun Keskustan toiminnasta ja lopulta perustamalla uuden puolueen alkiolaista aatetta ja Keskustan perinteisiä tavoitteita toteuttamaan.

Tästä kaikesta kerron uudessa kirjassani ”Terve Suomi”. Se kannattaa lukea.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?