Kirjoittaja: Kari Kinnunen

Se on sitten taas lähes taputeltu tämä kesä ja uuden odotus alkaa. Sitä ennen on kuitenkin jonkinlaisen tilinteon paikka.

Tällaista kesää en muista olleen edes Kekkosen aikaan. Hyvät kelit alkoivat jo toukokuussa ja jatkuvat vielä nytkin. Oli lämmintä ja ei satanutkaan kuin öisin, jolloin kunnon kansalaiset vetelevät sikeitä. Lomalaisille ja meille eläkeläisille aivan soppelit säät siis.

Mutta kaikkeen hyvään liittyy aina jotain huonoakin. Ympäri Eurooppaa oli mahottomia metsäpaloja, myrskyjä ja kuivuutta. Jopa naapurimaassa Ruotsissakin oltiin aivan hepakassa metsäpalojen vuoksi.

Maanviljelijät kärsivät kuivuudesta ja huonoista sadoista. Väylässä oli vettä paikoin vain nimeksi. Edellisenä vuonna taas oli märkää ja vedet pysyivät tulvassa lähes koko sulan ajan. Maanviljelijöille happanivat viljat pelloille.

Näihin valtaviin säiden vaihteluihin ja säiden ääri-ilmiöihin saamme valitettavasti tottua ilmastonmuutoksen takia. Elämäämme vaikuttavista olosuhteista tulee yhä vaikeammin ennustettavia.

Ennustamisen vaikeudesta on hyvänä esimerkkinä Väylän kesää hallitseva lohi. Nousun ennustettiin olevan huomattavasti suurempaa kuin edellisenä vuonna. Silloin nousi noin 40 tuhatta lohta. Mutta eivätpä lohet nousseetkaan kuin hieman edellisvuotta paremmin.

Meillä on erinomaisia lohitutkijoita, mutta epävarmuudet ennusteiden taustatiedoissa ovat liian suuret. Nykytilanteessa sääolosuhteiden ennakointi on todella vaikeaa, jos ei mahdotonta. Sille ei voida mitään, mutta kun lohien määrää meressä ja saalistakaan ei tiedetä.

Lohen saalistilastoihin Itämerellä ei voi luottaa. Erityisesti Puolan röyhkeä ylikalastus ja saalistietojen vääristäminen tekevät merisaaliin luotettavan arvioinnin mahdottomaksi. Myös jokisaalis perustuu epätarkkoihin kyselytutkimuksiin. Tee siinä sitten luotettavia ennusteita.

Mekin voisimme omalta osaltamme edistää ennusteiden luotettavuutta. Mielestäni väylän varrella pitäisi lohisaaliin ilmoittaminen tehdä ensinnäkin helpoksi ja sitten pakolliseksi. Ei siksi, että voitaisiin kytätä kuinka paljon naapuri saa, vaan luotettavien ennusteiden saamiseksi.

Ennusteita tarvitaan lohta koskevien päätösten tueksi. Lopuksi on todettava, että kyllä minun mieltäni niin ilahdutti kun kuuntelin Lapin radiosta uutisia viime perjantaina. Väittivät, että hauen kalastusta aletaan hyödyntää Lapin kalastusmatkailussa!

Olen sitä työssä ollessani ja sen jälkeenkin mainonut ainakin parikymmentä vuotta. Huonolla tuloksella, mutta nyt näyttää paremmalta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?