Kirjoittaja: Eeva-Maria Maijala

Elintarvikelain kokonaisuudistus tulee toteuttaa siten, ettei se vaikeuta kotimaista pienyrittäjyyttä. Lähiruoan jalostaminen on Suomessa tällä hetkellä todella vaikeaa. Pitkälti tarpeettomalla byrokratialla on siihen suuri vaikutus. Tilanne on nykyään se, että Lapin elintarviketuotanto on omavarainen vain nauriin ja poronlihan osalta. 

Vaikka Lapissa tuotetaan paljon muitakin elintarvikkeita, niin ne jalostetaan etupäässä maakuntamme ulkopuolella.

Erilaiset kasvisruoat ja vegaanituotteet ovat nykyään suosittuja. Niidenkin osalta kannattaa muistaa, että huomattava osa niistä on ulkomaalaista alkuperää. 

Ekologiseen ajatteluun kuuluu kuitenkin lähiruoan edistäminen. Miksei se koskisi myös vegaanituotteita? Tätä tuotantoa on edistettävä kotimaassa. Monipuoliset, kohtuuhintaiset kotimaiset vegaanituotteet voisi kehittää Lapissa erikoistuotteiksi ja jopa vientiin asti. Lappilaiset tuotteet olisivat aromikkaita ja niissä olisi korkeat flavonoidiarvot.

Lihatuotteiden osalta suoramyynti tuottajilta on valitettavasti myös edelleen vaikeaa ja sitäkin rasittaa byrokratia. Olen varma, että monet suomalaiset haluaisivat ostaa lähellä tuotettua lihaa tutuilta ja luotetuilta tuottajilta. Tämä on nykyään sääntelyn vuoksi melkein mahdotonta. Samoin maahamme tulevat matkailijat ostaisivat mielellään lähellä tuotettua lihaa.

Kotimainen elintarviketuotanto on kansallinen kunnia-asia. Se on myös huoltovarmuuskysymys. Mitä jos emme jonakin päivänä voi kriisitilanteen vuoksi ostaa ruokaa ulkomailta tai kykene kuljettamaan sitä Suomeen? Sitä paitsi ulkomaisen ruoan laatua emme voi valvoa samalla tavalla kuin kotimaista. Silti Lapissa lopettaa tänä vuonna ennätysmäärä maitotiloja.  

Maataloutemme tilaan vaikuttaa myös globaali ilmastonmuutos, jota on hillittävä mahdollisuuksien mukaan. Toisaalta tulevaisuudessa yhä pohjoisempana voitaneen viljellä eri kasveja. Maatalouden pohjoista tutkimusta ei saa enää heikentää. Se on tärkeää koko Suomelle. Lapissa viljellään jatkossa nykyistä suurempi osa koko Suomen ruokatuotannosta.

Kuluneen kesän pitkät kuivuusjaksot ovat aiheuttaneet suuret satovahingot. Valtion on nyt autettava viljelijöitä aidosti merkittävillä toimenpiteillä. Kyse ei ole yksinomaan tuottajien auttamisesta, vaan monen muunkin suomalaisen työpaikasta, ja ennen kaikkea suomalaisten ruoan saannin jatkon turvaamisesta.

Ruokatarvikkeita kaupasta valittaessa ei hinta ole eikä sen pidäkään olla ainoa valintakriteeri. Kuluttajan on voitava luottaa siihen, että ruoka on terveellistä ja turvallista. Kotimainen ruoka on tarkasti valvottua ja voimme myös luottaa suomalaisiin elintarvikkeiden käsittelijöihin, että tiedämme mitä syömme.  

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?