Kirjoittaja: Markus Lohi

”Suomi on vakavassa paikassa. Yli 400 000 ihmistä on työttömänä, talous kasvaa hitaasti, jos lainkaan, ja julkinen talous velkaantuu nopeasti.” Näin totesi 2.6.2015 hallitusohjelman tiedonantokeskustelussa SDP:n ryhmäpuheenvuorossa puheenjohtaja Antti Rinne. Samalla hän tuli osuvasti kertoneeksi edellisen hallituksen taloudellisen perinnön.

Aloittaessaan työnsä vuonna 2015, keskustajohtoinen Sipilän hallitus lupasikin 110 000 uutta työpaikkaa ja työllisyysasteen noston 72 prosenttiin. Vaikka epäilijöitä on riittänyt, kolmen vuoden aikana ”mahdottomasta” on tullut mahdollista. Lapissakin yhtä hyvä työllisyystilanne on ollut 30 vuotta sitten.

Erityisen tärkeänä pidän sitä, että luottamus talouteen ja tekemisen meininki politiikkaan ovat palanneet. Tämän voin sanoa siitä huolimatta, että suurin uudistus, maakunta ja sote-uudistus, ei ole edennyt toivotussa aikataulussa.

Vaikka eriarvoisuus ei ole tutkimusten mukaan lisääntynyt, tiedämme, että kaikilla suomalaisilla ei vielä mene hyvin. Köyhyys ja osattomuus ovat todellisuutta monelle ihmiselle ja yhteiskuntamme vakavimpia ongelmia. Tarvitsemme hyvinvointiyhteiskuntapalveluja ja tukea.

Vaikeiden säästöpäätösten jälkeen hallitus on pystynyt tekemään myös joitakin korjausliikkeitä perusturvaan. Yksi merkittävimmistä päätöksistä on pienimpien äitiys-, isyys-, vanhempain- ja sairauspäivärahojen nostaminen työmarkkinatuen tasolle. Tämä tarkoittaa pienituloisimmille yli 80 euron korotusta. Aikaisemmat päätökset huomioiden pienituloisten perheellisten toimeentulo paranee tällä vaalikaudella lähes 100 eurolla kuukaudessa.

Myös pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkettä nostetaan keskustan johdolla nyt kolmannen kerran. Takuueläkkeeseen tulee tällä vaalikaudella yhteensä lähes 40 euron korotus kuukaudessa.

Myös ylivelkaantuneiden tilannetta on helpotettu. Päätösten jatkoksi voitaisiin vielä tällä vaalikaudella korottaa ulosoton suojaosuutta sekä mahdollistaa henkilökohtainen konkurssi lainsäädäntöä uudistamalla. Nämä olisivat parannuksia niille sadoilletuhansille ihmisille, jotka ovat jo ulosotossa tai muuten vakavissa taloudellisissa ongelmissa.

Kokonaisuutena valittu talouspolitiikan linja on ollut oikea. Nyt on luotu pohja tulevalle vaalikaudelle eikä leikkauksia ole näköpiirissä. Velkaantuminen ja työttömyys vähenevät kovaa vauhtia talouden kasvaessa. Suomen suunta on käännetty ja samalla hyvinvointiyhteiskunta on pelastettu! Tämän hallituksen perintö on toisenlainen kuin edellisen!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?