Kirjoittaja: Elsa Huhtanen

”Älkää valittako kuumuudesta, kun kerrankin on lämmintä.”

Näitä kommentteja ja meemejä on minulla tullut sosiaalisessa mediassa useampikin vastaan. Helposti saattaa harhautua ajattelemaan, kuinka hienoa on, kun on pitkästä aikaa lämmin ja vähäsateinen kesä. Kuitenkin nyt jos koskaan on suomalaisenkin ihan oikeutettua valittaa kuumuudesta. Metsäpaloja on ollut ympäri Suomea. Pellolla heinä ei kasva kunnolla. Marjasadot ovat heikommat. Eläimet kärsivät nestehukasta. Varsinkin paksuturkkisilla eläimillä on suurempi riski saada lämpöhalvaus. Ulkona ja huonosti ilmastoiduissa sisätiloissa työskentely on raskasta ja uuvuttavaa.

Näin Facebookissa postauksen, jossa nainen kertoi koiransa saaneen lämpöhalvauksen lyhyen lenkin aikana. Myös postauksia lämmön vaikutuksesta muovautuneista parkkikiekoista on näkynyt ja ihmiset ovat taivastelleet, kuinka osa jättää lemmikkinsä tai jopa lapsensa kuumaa autoon ja ikkunan raolleen. 

Hiukan raollaan oleva ikkuna ei kuitenkaan auta kuumuuteen juuri minkään vertaa. Pitkään auringossa seisoneeseen autoonhan suorastaan paistuu. Jos autosta puuttuu kaiken lisäksi ilmastointi, ovat olot aika tukalat vaikka auto olisi liikkeessäkin. Näyttäisi siltä, etteivät kaikki osaa ottaa helteen ja kuumuuden aiheuttamia haittavaikutuksia tosissaan.

Vaikka valitus helteestä onkin minun mielestäni jo ihan aiheellista, ei se auta suuntaan eikä toiseen. Useasta lähteestä on ohjeistettu ihmisiä asettamaan pihoille matalia vesiastioita pihan eläimille, kuten siileille ja oraville. Moinen ”haihatus” voi tuntua hyvinkin tyhjänpäiväiseltä, mutta se on suuri apu pieneläimille ja niitä ravintonaan käyttäville hiukan suuremille eläimille. Pienen astian täyttäminen ja pensaan juurelle vieminen on tuskin niin hankalaa, etteikö sen voisi toteuttaa.

Puutarhastaan huolehtivat tietävät varsin hyvin, kuinka helle polttaa ja kuivattaa nurmikkoa. Entäpä nurmikossa vilistävät pieneliöt? Niitäkään kuumuus ei helli. Kukat eivät mesi kuumuudessa, eivätkä esimerkiksi mehiläiset näin ollen saa tuotettua hunajaa. Mistä sitten meille tärkeät luontaiset pölyttäjät saavat ravintonsa? Luonto tarvitsee pientä apua. Pienikin teko, kuten vesikipon vieminen pihalle, on aina eteenpäin.

Ihan tässä alkaa innolla odottelemaan talven pakkasia. Vaatetta kun on aina helppo lisätä talven aikaan ennen ulos lähtöä, mutta sitä on hiukan haastavaa vähentää kovassa helteessä tietyn pisteen jälkeen. Onhan se helle mukavaa vaihtelua monen kuukauden kylmyyden jälkeen, mutta kohtuus kaikessa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?