Kirjoittaja: Paavo Väyrynen

Tämän kesän helteiden keskellä yhä useammat ovat tulleet vakuuttuneeksi siitä, että ilmasto on viime vuosina muuttunut. Ilmeisesti onkin, vaikka mittaustulokset ovat osittain ristiriitaisia.

Ilmasto on muuttunut aina. Vuonna 1910 syntynyt ja vuonna 2011 ajasta 101-vuotiaana iäisyyteen siirtynyt isäni muisteli 1920-luvun lopun ja 1930-luvun lämpimiä sääoloja. Tuona ajanjaksona Peräpohjolassa viljeltiin yleisesti vehnää ja Ylitorniolla toimi vehnämylly.

1950-luvulta 1980-luvulle koettiin kylmempi kausi. Tosin muistan itsekin, että vuoden 1980 Moskovan olympialaisten aikaan koettiin samankaltainen hellekausi kuin tänä kesänä.

Ilmasto on sen jälkeen ilmeisesti lämmennyt ja lämpenemässä edelleen. Yhtenä syynä tähän pidetään niin sanottujen kasvihuonekaasujen, ennen muuta hiilidioksidin, määrän lisääntymistä ilmakehässä.

Euroopan unionin johdolla ihmiskunta on ryhtynyt laajamittaisiin ponnisteluihin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Ulkoministerinä olin mukana tätä työtä käynnistämässä. 

Vuonna 1992 järjestetyssä Rion ympäristö- ja kehityskonferenssissa olin Suomen valtuuskunnan johtaja. Siellä käynnistettiin työ köyhyyden poistamiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi. Keskeinen merkitys oli siellä hyväksytyllä sopimuksella ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Yhdysvallat oli etenkin demokraattipresidentin Bill Clintonin toimikaudella ilmastopolitiikan kärkimaita. Varapresidentti Al Gore julkaisi sen tueksi kirjan ja elokuvan nimellä ”Epämiellyttävä totuus”. Kommentoin niitä toteamalla, että kysymyksessä on miellyttävä totuus, koska ihmiskunta joutuu ilmastonmuutoksen torjumiseksi muuttamaan elämän ja politiikan arvoja.

Republikaanit ovat olleet ilmastonmuutoksen suhteen epäilevämpiä ja Donald Trump näyttää kuuluvan niihin, jotka eivät usko ilmaston olevan muuttumassa.

Ilmastonmuutosta koskevaa poliittista ja myös tieteellistä keskustelua leimaa liiallinen yksipuolisuus. On mielestäni selvää, että kasvihuonekaasujen lisääntyminen ilmakehässä nostaa lämpötiloja. Niiden hillitseminen on siksi tärkeää.

Olisi kuitenkin myönnettävä, että ilmastoon vaikuttavat muutkin syyt, jotka liittyvät lähinnä avaruuden vaikutuksiin, kuten auringossa tapahtuviin muutoksiin. Presidentti Sauli Niinistön esille ottama musta nokikin on yksi syy, vaikkakin hyvin vähäinen.

Sekin on syytä ottaa huomioon, että geologien mielestä olemme etenemässä kohti uutta jääkautta, vaikka helteiden keskellä tätä saattaa olla vaikea uskoa.

Ilmastonmuutoksesta ja sen syistä on tärkeää käydä monipuolista ja ennakkoluulotonta keskustelua.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?