Kirjoittaja: Juhani Salmi

Luulen, että suurin osa tuntemistani ihmisistä on pelannut Afrikan tähteä, syönyt Laku Pekka -lakritsia ja katsellut Tiernapoikien joulunäytelmää.En usko, että yksikään heistä on näin tehdessään ajatellut toimivansa rasistisesti.

Lisäksi olen aika varma siitä, että tylsän lautapelin säännöt, perinteikkään lakritsipötkyn nimi ja oululaisen jouluperinteen maskeeraustapa eivät kiinnosta muita kuin pelin pelaajia, lakritsin syöjiä ja joulujuhlien yleisöä.

Paitsi tietysti tämän päivän herkkähipiäisiä moraalinvartijoita.

On tärkeää, että keskustelu kaikenlaisista asioista sallitaan, eikä pöljiäkään mielipiteitä pidä pilkata. Oma sijansa on sitä paitsi myös sen kaltaisella akateemisella pohdinnalla, joka Taavi Tavallisen näkökulmasta vaikuttaa lähinnä joutilaiden jorinalta.

Eli minulle sopii hyvin, että erilaisten yhteiskunnan ilmiöiden - vähäpätöistenkin - takaa kaivellaan esiin rasismiin, naisvihamielisyyteen, homofoobisuuteen, kulttuuriseen omimiseen ja muihin paheksuttaviin asioihin viittaavia piirteitä.

Vakavaksi asia muuttuu vasta sitten, kun ei tyydytä käyttämään pelkästään sanan miekkaa ja argumentointitaitoja, vaan mukaan tulevat painostus, hallinnolliset toimet ja viime kädessä poliittiset oikeudenkäynnit.

Huolestumiseen alkaa olla aihetta myös silloin, kun julkinen mielipideilmasto irtaantuu yksityisestä, eivätkä kaikki näkemykset saa medioissa kohtuullista sijaa.

En väitä, että Suomessa olisi kuljettu vaarallista tietä kovin pitkälle. Siltikään ne tahot, jotka ovat viime aikoina varoitelleet niin sanotun woke-ilmiön yleistymisestä ja jopa joidenkin yliopistojen asettumisesta poliittisen pelin välineiksi, eivät ole yksinomaan väärässä.

Uhkakuvana ovat mielipidevainot. Jos sarkasmi ja ironia tuottavat tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja toimittajalle rävähtää sakot, kun hän nimittää natsipelleä natsipelleksi, ollaan liukkaalla jäällä. Se, että valtakunnansyyttäjä nostaa konservatiivikristittyä vastaan syytteen siitä, että tämä kaikkien hengenheimolaistensa tavoin pitää homoseksuaalisuutta syntinä, on jo pöyristyttävää.

Ja muuten: jos edellä kirjoittamani perusteella luulette, että olen kääntynyt homofoobikoksi ja persuksi, erehdytte pahasti. Minusta persut ovat taantumuksellisia nurkassa käpristelijöitä, ja Päivi Räsäsen tunkkainen näkemys sukupuolivähemmistöistä ahdistaa minua.

Sananvapaus on kuitenkin minulle ensisijaisen tärkeä arvo, ja näen median moniarvoisuuden olevan sananvapauden edellytys. Myös arkijärkeä yritän puolustaa: aito keskustelu edellyttää irrottautumista poteroista ja toisin ajattelevien kunnioitusta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?