Kirjoittaja: Marja Tuominen

Yks, kaks, kolme - nyt laittakaa kapuloita! Suurin piirtein näin kuului komento, kun hirsinen vessarakennus siirtyi kuljetuksestaan Mustilammen parkkipaikalle. Kuin muinaiset pyramidin rakentajat pistelimme pyöreitä puita mökin alle sen vyöryessä peräkärrystä uudelle pohjalleen. Kiitos Metsähallituksen luontopalveluille siitä, että upean metsäjärvemme palvelutaso nousi.

Mustilampi on ollut meidän ja monien muitten suosima retkikohde. Se on yksi tämän alueen esteettömistä nähtävyyksistä. Autolla pääsee aivan viereen ja rollaattorin avulla laavulle asti. Hiekkapohjaisen järven vesi on kirkasta. Ranta on matala, joten uiminen onnistuu ja on turvallista. Myös ahvenia voi onkia, jos kala on syömäpäällä.

Olen lukenut Pentti Korpelan lounaislappilaisista luontokohteista kokoamaa teosta ja hämmästellyt, kuinka paljon jo Ylitornio-Pello-alueella on nähtävää. Kirja luettelee kymmenittäin komeita vaaroja: Aavasaksa, Ainiovaara, Lohivaara, Haukkavaara, Sompanen, Näätävaara, Raakonvaara, Romakkavaara ja Kittisvaara. Näistä voi aloittaa, mutta lista on todella pitkä.

Vaaroja yhdistävät vanhat polut. Niitten varrella voi ihailla luolia, kalliohuippuja ja pikkulampia tai isojakin järviä. Alueen suoluonto on ainutlaatuinen ja rikas. Mustilammen vieressä kohoaa Mustipaljukka, jolta avautuvat upeat maisemat Mustiaavalle. Mustilammen läheisyydessä on Kaunismaa ja jonkin matkan päässä tästä Palokkaanlampi kämppineen. Aapasoita on runsaasti tässä erämaassa; oma suosikkini on ehdottomasti Kilsiaapa.

Korpelan opas kertoo seikkaperäisesti reiteistä, laavujen sijainnit sekä uintipaikat. Tällainen tieto olisi mukava saada pienemmän paikallisoppaan muotoon vaikka kuntakohtaisesti. Koronan aika on moninkertaistanut luontoretkien määrän ja tämä kehitys jatkuu tulevaisuudessakin. Paikkakunnalle muuttaville on mukava saada tietoa, missä voi retkeillä, missä uida ja missä kenties leiriytyä. Uskon, että myös vakituiset asukkaat hyötyvät tästä tiedosta, ohjeista ja kartoista.

Esteettömästä matkailusta on puhuttu jo vuosikymmeniä, mutta kovin paljon konkreettista ei puheesta ole seurannut. Sen ytimessä on ajatus ihmisten tasavertaisista oikeuksista nauttia luonnosta ja ympäristön mahdollisuuksista. Vanhusten määrän kasvu lisää sopivien luontokohteiden kysyntää. Hyvin pienillä muutoksilla, kaiteilla ja pitkospuilla, voidaan tehdä paljon. Sitä paitsi esteettömät reitit palvelevat kaikkia. Siinä missä rollaattorit kulkevat, liikkuvat myös lastenvaunut ja kaikenlaiset apuvälineet.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?