Kirjoittaja: Johanna Ojala-Niemelä

Marinin hallituksen sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä pelastustoimi siirretään kunnilta hyvinvointialueiden järjestettäväksi. Hyvinvointialueiden ylimpinä päättäjinä toimivat aluevaltuustot, joiden jäsenet valitaan aluevaaleissa 23. tammikuuta 2022. Hyvinvointialueiden keskeinen tehtävä on terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen. Lisäksi yhtenä tehtävänä on siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon painopistettä enemmän ennaltaehkäisevään toimintaan ja pitkällä aikavälillä hillitä sote-menojen kasvua.

Aluevaltuustoissa tehdään päätöksiä, jotka koskettavat meidän jokaisen arkea: Missä on lähin terveyskeskus tai neuvola? Mitä erikoissairaanhoidon palveluita omalla hyvinvointialueella tarjotaan? Kauanko ambulanssin tulossa kestää? Entä palokunnan? Kuka tuottaa vammaispalvelut tai vanhustenhoidon palvelut? Miten ne on järjestetty? Miten turvataan hoitohenkilökunnan hyvinvointi ja jaksaminen?

Uusien valtuustojen tärkein tehtävä onkin hyvinvointialueen palvelurakenteesta päättäminen. Uudistus pohjautuu julkisille palveluille, joita täydentävät yksityiset palvelut. Työsarkaa riittää vuosiksi eteenpäin. Uusien hyvinvointialueiden aloittaessa sillä onkin merkitystä, ketkä päätöksiä ovat aluevaltuustoissa tekemässä. Meille sosialidemokraateille jokaisen yhdenvertainen oikeus laadukkaisiin palveluihin, oikea-aikainen hoitoon pääsy asuinpaikasta riippumatta sekä henkilöstön hyvinvointi ovat vaalien keskeisimpiä tavoitteita.

Hoitotakuun myötä perusterveydenhuollossa kiireettömään hoitoon tulee päästä seitsemässä päivässä hoidontarpeen arvioinnista. Hoidon tarve tulee arvioida samana päivänä, kun asiakas on ottanut yhteyttä. Tämä koskee sekä fyysisiä että psyykkisiä terveysongelmia, eli myös mielenterveyden haasteiden kanssa hoitoon tulee päästä viikossa.

Toinen keskeinen tavoite SDP:lle on, että henkilöstön hyvinvoinnista huolehditaan. Hyvinvointialueiden työolojen tulee olla hyvät, jotta merkityksellisen työn tekeminen ilman kohtuutonta työkuormaa on aidosti mahdollista. Hyvän johtamisen ja oikeudenmukaisten työvuorokäytäntöjen tulisi olla itsestään selviä asioita jokaisessa työyhteisössä. Työntekijöillä on oltava myös mahdollisuus kehittää omaa ammattitaitoaan.

Kannustan ihmisiä aktiivisesti ehdokkaiksi eri puolelta Lappia ja vaaliuurnille tammikuussa, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä pelastustoimi koskettavat meitä kaikkia. Kyse on ihmisten hyvinvoinnista ja nyt on aika vaikuttaa! Yli puoluerajojen tehtävällä yhteistyöllä saamme lappilaisille parhaat mahdolliset sosiaali- ja terveyspalvelut.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?