Kirjoittaja: Kaisa Juuso

Hallitukselta on juuri tullut esitys koronapassista. Passilla olisi mahdollisuus kiertää koronarajoituksia ja sen saisivat ne, jotka ovat ottaneet kaksi koronarokotetta, sairastaneet koronan viimeisen kuuden kuukauden aikana tai joilla on osoittaa enintään 72 tuntia vanha negatiivinen testitulos. Vielä viime keväänä hallituksen viesti oli, että esitystä koronapassista ei olisi tulossa, mutta nyt se on jo valiokunnissa käsiteltävänä.

Passia edellytettäisiin kaikilta yli 12-vuotiailta sisätiloissa tapahtuviin toimintoihin kuten esimerkiksi jalkapalloharjoituksiin, salibandyyn ja uimahalleihin. Ravintoloihin, elokuviin, teattereihin ja kaikkiin yleisötilaisuuksiin voitaisiin ottaa tilat täyteen rokotepassilaisia, vaikka rajoituksia olisikin voimassa.

Ymmärrän hyvin, että ravintolanpitäjät ja tapahtumien järjestäjät riemuitsevat tästä esityksestä. Taloudelliset tappiot ovat olleet suuria, eikä valtio varmastikaan ole kaikkia menetyksiä pystynyt korvaamaan.

Asiassa on kuitenkin myös toinen puoli. Miten käy niiden lasten ja nuorten, jotka jostain syystä eivät voi tai halua ottaa rokotusta? He joutuisivat juoksemaan testissä kolmen päivän välein voidakseen osallistua harrastuksiinsa. Tämä koskee tietysti myös aikuisia. Halutaanko tällä koronapassilla itse asiassa kautta rantain pakottaa ihmiset ottamaan rokotus tekemällä elämä mahdollisimman vaikeaksi ilman sitä? Pakkorokottaminen on mielestäni inhottava jo ajatuksenakin.

Minä en kannata koronapassia eivätkä Perussuomalaiset kannata sitä puolueenakaan. Perustuslain kuudennessa pykälässä säädetään, että ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan muun muassa terveydentilan perusteella. Nyt jää nähtäväksi, pitääkö perustuslakivaliokunta koronapassia hyväksyttävänä perusteena asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan terveydentilan perusteella.

Tällä hetkellä tiedämme, että myös rokotettu henkilö voi sairastua koronaan ja myös levittää tautia. Me emme tiedä, kuinka kauan rokotteiden antama suoja kestää, eli epävarmuudessa elettäisiin joka tapauksessa, oli passi tai ei. Rokotetut eivät kuitenkaan tämänhetkisen tiedon mukaan sairastu vakavaan koronaan, joten hehän ovat jo suojassa ja suurin riski sairastua vakavaan koronatautiin on heillä, jotka eivät ole ottaneet rokotetta. Rokottamattomat kantavat kuitenkin riskin itse ja mielestäni heidän syrjimisensä koronapassin käyttöönotolla ei olisi perusteltua.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?