Kirjoittaja: Lalli Mustakallio

Leikitäänpä ajatuksella että Lappi tai Lapinmaa olisi täysin itsenäinen. Rajalinja kulkisi lännessä ja pohjoisessa suurinpiirtein vanhojen linjojen mukaan joissa meänkieltä ja saamea on puhuttu. Ottaen mukaansa muun muassa Ruotsin Kiirunan ja Norjassa kveenien alueet. Idässä Petsamoa ja vanhaa Sallaa unohtamatta. Eteläisella rajalla valvottaisiin Salla–Posio–Ranua–Simo-linjaa muurilla tai ilman.

Kemijoki virtaisi vapaana ja vaelluskalat nousisivat vesistön latvoihin samalla, kun tukit laskisivat uitossa Kemin tehtaille. Tuulivoimapuistoja ei olisi tai ne olisi integroitu hiihtokeskuksiin.

Ikimetsien annettaisiin kasvaa ja puuta kaadettaisiin harvennushakkuilla. Luppoa ja pystyyn kuolleita keloja riittäisi metsissä eikä nykyinen jäämeren ratahanke olisi porojen laidunkierron uhkana. Luonnon monimuotoisuus ja lukuisat lajit säilyisivät.

Venäjän kauppa kävisi ja Putin saisi Oltermanninsa eivätkä Naton sotaharjoitukset liioin häiritsisi Lapinmaan rauhaa. Kittilässä olisi casino, jossa turistit ja Lemmenjoen kullankaivajat iskisivät toisiaan ja jälkimmäiset yrittäisivät tuplata isommuksensa. Kaivoslaki olisi maailman tiukin ja suuret yhtiöt jäisivätkin suosiolla pois täältä.

Kesällä turistit jonottaisivat vesitasokyytejä Sevetin baarissa päästäkseen Vätsärin hiekkarannoille, juuri niin kuin Rivieralla, paitsi että palmut olisivat vaihtuneet vaivaiskoivuiksi. Kansallisurheilumme olisi tietenkin watercross ja talvella poroajot. Virallisina kielinä meänkieli ja saamet.

Myisimme vain lyxyslomia maailman rikkaimmille ja pitäisimme siten massaturismin loitolla. Verotuloja tulisi valtion kassaan myös nuuskan myynnistä. Hillan ja matsutaken arvo olisi huipussaan. Rikolliset laitettaisiin työleirille kaivamaan nettikaapeleita syrjäkylille ja korjaamaan teitä. Ainoa rauhoitettu karhu olisi tiekarhu joita olisi ainakin kaksi joka kylässä.

Kouluissa syötäisiin kaskinaurista, siikaa ja hirveä. Joskus myös riekkoa ja metsoa, sitä mitä nyt sattuu läheltä kulloinkin löytymään. Vanhimpana kaupunkina Tornio muodostaisi pääkaupungin yhdessä Haaparannan kanssa, jonka suuresta satamasta lähtisi Lapinmaan mahtavaa mahlapontikkaa maailmalle.

Onhan Ahvenanmaallakin autonomia ja sen mallista voisi aloittaa. Toistaiseksi voimme vaikuttaa aktiivisina kansalaisina, kirjoitella lehtiin ja äänestää vaaleissa omia lempityyppejä sekä lähteä vaikka itse ehdokkaaksi eduskuntaan. Aina pitää olla unelmia ja niissä tyyliä, vaikka ne aluksi tuntuisivat kuinka mahdottomilta tahansa!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?