Kirjoittaja: Markus Mustajärvi

Eduskunnan täysistunto ja ulkoasiainvaliokunta kutsuttiin koolle viime perjantaiksi poikkeuksellisen kireällä aikataululla. Kutsu kokoukseen tuli torstaina iltapäivästä ja ulkoasiainvaliokunta kokoontui jo seuraavana aamuna kello kymmenen. Täysistunto alkoi kahdeltatoista.

Syy nopealle aikataululle oli painava: suomalaiset oli saatava turvaan Afganistanista. Mutta perustuslaki tulisi muistaa myös poikkeuksellisina aikoina ja ehkä juuri silloin kaikkein eniten. Jokaisella kansanedustajalla tulee olla oikeus ja tosiasiallinen mahdollisuus hoitaa tehtäväänsä, johon hänet on vaaleilla valittu. Vaikka aikatauluongelma valiokuntatyöhön tai täysistuntoon osallistumiseen koskisi vain yhtä kansanedustajaa, on se silti perustuslaillinen ongelma.

Ihmettelen, kuinka moni poliitikko ja asiantuntija kertoi Afganistanin nukkehallituksen kaatumisen ja talibanien nopean etenemisen tulleen yllätyksenä. Osallistun itse kolmen valiokunnan työhön, jotka kaikki käsittelevät muun muassa Afganistanin tilannetta. Puolustus-, tiedusteluvalvonta- sekä ulkoasiainvaliokunnissa saamieni tietojen mukaan lopputulema oli aivan selvä. Samana päivänä, kun Yhdysvaltojen johtama koalitio ilmoitti vetäytymisestään, talibanit aloittivat hyökkäyksensä.

Virallisten toimielinten ohella kuuntelen myös kansalaisaktivisteja ja maahan tulleita pakolaisia. Heidän kertomuksensa ja tietonsa ovat usein ajantasaisempia kuin virallisilla asiantuntijoilla. Monella pakolaisena Suomeen tulleella on ikuinen kaipuu kotimaahansa. Paluuta takaisin ei vain ole.

Suomi lähti Afganistan-operaatioon kaksikymmentä vuotta sitten ja päätyi sodan osapuoleksi. Se tunnustetaan nyt vaikka alun perin osallistumista perusteltiin monin eri syin. Olemme omalta osaltamme maksaneet operaatiosta yli miljardi euroa. Raha ei kuitenkaan ole tärkein mittari. Pitää kysyä, saimmeko mitään pysyviä tuloksia aikaan. Valitettavasti emme saaneet.

Yli kolme vuotta sitten esitin eduskunnassa Afganistan-selonteon yhteydessä, että Suomen tulee valmistautua hallittuun irtaantumiseen Nato-johtoisesta operaatiosta. Silloin minut leimattiin talibanien ystäväksi ja kerrottiin, kuinka hyväksyn naisten ja lasten raiskaamisen, kiduttamisen ja tappamisen. Se ei tuntunut kovin hyvältä eikä tunnu vieläkään.

Suomen tulee aina säilyttää oma harkintavaltansa etenkin ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa. Afganistanin kostoretkelle me lähdimme osoittamaan solidaarisuutta Yhdysvalloille. Sieltä me poistumme vasta Yhdysvaltojen oman ratkaisun myötä. Sotaseikkailuille tulee aina hintansa.

Suomen kaltaiselle maalle luontevin rooli kansainvälisissä kriiseissä on rauhanvälittäjän rooli, ei toimia sodan osapuolena. Siviilikriisinhallinta ja kehitysapu voivat tuottaa ajanoloon pysyvämpiä ratkaisuja kuin sotilaallisen voiman käyttö. Sitä ovat kokeilleet Afganistanissa Iso-Britannia, Neuvostoliitto ja Yhdysvaltain johtama koalitio, jokainen vuorollaan ja kaikki yhtä huonolla menestyksellä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?