Kirjoittaja: Maria Raappana

Kaikkihan me tiedämme Hammaspeikon, joka asettuu hampaiden pinnoille nauttimaan ruuan tähteitä, nakertaa kiilteen ja asettuu syvälle hampaan sisään jyrsimään hammasluuta. Mutta tässä tarinassa pääosaa näyttelee Hammasoptikko.

Olipa kerran aurinkoinen kesäpäivä. Siinä päivässä minä kuljin kotikaupunkini katuja kohti hyväksi kehuttua optikkoliikettä. Kerrottiin että liikkeellä oli paras palvelu ja uusimmat laitteet ja teknologia. Myös erinomainen valikoima silmälasien sankoja.

Astuin pieneen liikkeeseen, jossa ystävällinen nainen pyysi istumaan ja odottamaan optikkoa. Lopulta nuorehko mieshenkilö ilmestyi eteeni ja ohjasi minut pienen toimenpidehuoneen nahkaiselle tuolille. Vaihdettiin muutama virallinen sanapari, jonka jälkeen optikko sulki huoneen oven.

Tutkimus käynnistyi nykytekniikalla, automaattiforopterilla. Teknologia astui kuvioihin ja avaruusmatkani tuntemattomaan alkoi. Aivot alkoivat ottaa vastaan informaatiota ja matka jatkui kohti päämäärää. Huolellisen tarkastuksen jälkeen mies lähti huoneesta hetkeksi.

Olen luonteeltani tarkkailija enkä tehnyt poikkeusta tälläkään kertaa. Aloin katsella ympärilleni mitä optikon ihmeellinen maailma sisältääkään. Yhtäkkiä huomasin avohyllyllä tekarit. Hym, mielenkiintoista… ajattelin mielessäni. Katsellessani ympäriinsä huomasin lattialla suu ammollaan olevan lasisen pään. Lasipään suussa olivat ylähampaat.

Tässä vaiheessa ajattelin, että missä ne muut ruumiinosat ovat. Toki tiesin, että tällainen lasipää oli hammaslääkäriopiskelijoiden opetuspäänä, mutta mitä sillä tekee optikko?

Hetken päästä nuorimies astui sisään huoneeseen ja kysyin hämmästyneenä että ”sano mitä optikko tekee tekohampailla?” Hän rämähti nauramaan ja totesi, että täällä lattialla on pääkin.

Sanoin että olin rekisteröinyt senkin ja kysyin varovasti, että mitäs muita osia täältä löytyy? Hän purskahti taas nauramaan ja sanoi että löytyy korva ja silmäkin. Olin ihmeissäni korvasta, mutta silmä sopi enemmänkin tälle alalle.

Hän kertoi syyn, miksi tällaisia apuvälineitä löytyy. Asia sai ihan järkeenkäyvän selityksen ja huomasin että nuorimies oli hyvin edistyksellinen. Hän muutenkin vaikutti hyvin innovatiiviselta ihmiseltä, jolla oli äärettömän hyvä huumori.

Hän kertoi, että hampaat hyllyllä saavat ihmiset joko uteliaaksi, tai he hiljentyvät lopullisesti. Mutta usein lopputulos on uteliaisuus ja se luo suotuisat puitteet keskustelulle. Nokkelaa, ajattelin.

Muutaman päivän päästä minulla olivat uudet lasit päässä ja ero entisiin oli huomattava. Maailma kirkastui ja näkemisestä tuli helppoa. Tekniikka ja taitavan optikon yhteistyö olivat tuottaneet tulosta. Suosittelen tätä optikkoa muillekin, mutta vaatii salapoliisitaitoa ja luovuutta, että löytää hänet. Samalla voi myös kuulla tarinan siitä mitä tekemistä hampailla ja muilla osilla oli optikon huoneessa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?