Kirjoittaja: Katja Koivisto

Katselen ulos keittiön ikkunasta ja mietin, kuinka mukavaa tällainen kesänmakuinen elämä onkaan. Juuri tässä maisemassa, tällä hetkellä, pohjoisen Suomen kauneus antaa parastaan. Kauniit ilmat ovat hellineet meitä suomalaisia viime aikoina, mikä osaltaan antaa meille monelle jaksamista myös koronan tuomissa haasteissa.

Viimeisen vuoden me suomalaiset olemme joutuneet opettelemaan maskin käyttöä, joka oli aluksi monelle hyvinkin haastavaa. Vielä reilu vuosi sitten olimme sitä mieltä, että maski tuntuu ikävältä ja näyttää rumalta.

Ennen korona-aikaa näimme aasialaisten maskin käyttöä monissa paikoissa ja ihmettelimme sitä.

Hyvin lyhyessä ajassa koko asia ”keikahti ympäri” ja maskin käytöstä on tullut ”uusi normaali”, jonka pois jättäminen julkisilla paikoilla on paheksuttavaa ja herättää huomiota.

Mietinkin, että mitä kaikkea muuta maskin käyttöön liittyy kuin tavoite suojella kanssa-ihmisiä koronalta. Voiko maski toimia joillekin helpottavana naamiona vai toimiiko se kenties päinvastoin aiheuttaen epämukavaa ja jännitystä lisäävää tunnetta?

Kuinkahan monelle maski tuokin helpotusta ihmisten pariin lähtemiselle ja heidän kanssaan toimimiselle? Maski kasvoilla ihmisten pariin lähteminen voi olla helpompaa, koska silloin voi kokea olevansa ”maskin takana piilossa”. Joillakin ihmisillä maskin käyttö voikin helpottaa sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja väkijoukoissa olemista. Joillekin ihmisille maski kuitenkin aiheuttaa ahdistusta ja hankaluuksia sosiaalisissa tilanteissa.

Psykoterapeutti Maaret Kallio kirjoitti kolumnissaan omasta kokemuksestaan maskin käytöstä jännittävässä tilaisuudessa. Hänen mukaansa maski kasvoilla valmiiksi jännittävä tilaisuus muuttui vieläkin jännittävämmäksi ja jännitystuntemukset lisääntyivät kovasti. Hän kertoi, että siinä vaiheessa myös toisten ihmisten maskin takana olevat kasvot aiheuttivat lisää epämukavia tuntemuksia, koska heidän ilmeitään ei pystynyt näkemään.

Ilmeet ja eleet ovat suuri osa vuorovaikutusta ja niillä on iso merkitys kommunikoinnissa. Maskien takaa ne eivät kuitenkaan näy samalla tavalla, mikä vaikuttaa meidän jokaisen kohtaamisiin ja voi jopa hankaloittaa ihmisten välistä ymmärrystä. Joillekin ihmisille maskin alla olevat kasvot voivat jopa aiheuttaa turvattomuuden tunteita.

Tätä kirjoittaessani huomaan ajattelevani kuinka monenlaisia asioita ja tunnelmia ihmisten elämään mahtuukaan ja kuinka suuri merkitys koronalla on koko ajan meidän elämässämme. Tämäkin kirjoitus olisi voinut käsitellä pelkästään alun tunnelmia ja ajatuksia, mutta omassakin elämässäni korona ja siihen liittyvät asiat ovat edelleen niin pinnalla, että halusin kirjoittaa muutaman sanan myös niistä.

Näissä tunnelmissa ja ajatuksissa toivotan meille kaikille jaksamista koronan tuomissa haasteissa ja samalla uskallusta iloita ihanista eteen tulevista ja olemassa olevista asioista.

 ”Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.” — Antoine de Saint-Exupery, Pikku Prinssi

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?