Kirjoittaja: Lalli Mustakallio

Tänhään töissä pietin hiljasen hetken ko iltapäivälehen lööpistä hoksasin että joku oli menettäny eilen henkensä puun kaaduttua päälle Oulussa myrskyn seurauksena.

Hulluja tuulen voimakkuuksia mitattiin, jopa yli 30 metriä sekunnissa ja nyt luontoäiti näytti voimansa kovalla kädellä. Tuntupa hurjalta ajatella että niinki huono tuuri voi käydä jollain että jää lenkillä puun alle ja kuolee.

Oli siellä kauppakeskuskin suljettu kun vesi oli tulvinut yhtäkkiä parkkihallin kellariin.

Saatiin siinä päivän viimeiset sukat ajettua Joki-Jussin viemäreihin ja lähdettiin ajelemaan mökille Taivalvaaraan. Pysähdyttiin paikallisessa pizzeriassa ja ilma vain painui entisestään.

Lähes samantien kun päästiin kämpälle syömään niin sää viileni ja alkoi rankkasade. Tuuli yltyi ja paksut petäjät heiluivat jo niin rajusti mökin ulkopuolella, että pelkäsin poka jo tosissani pakuni peltien puolesta.

Tarkkailtiin parvekkeelta tilannetta ja juuri kun olin lähdössä siirtämään autoani, alkoivat puut katkeilla tielle kuin hammastikut. Autot säästyivät ehjinä mutta neljän metrin päässä kulkeva sähkölinja katkesi ja vei tien toisen puolen kaikilta mökkinaapureilta sähköt.

Roikkuvan linjan selittää näky ulkona, kymmeniä puita kaatuneena mökkitielle poikittain ja takapihalla rinteessä oli myrsky pyyhkinyt väylän sileäksi. Onneksi sähkökeskuksen päälle kaatui vain pieniä puita.

Naapuri soitti hätänumeroon jonne oli sen minuutin aikana tullut jo 70 puhelua alueelta. Reilun tunnin päästä pari kaveriansa tuli moottorisahan kanssa ja Hiacella vedettiin isoimmat rangat tieltä. Näin pääsi naapurin isäntä hakemaan tupakkansa ja suuremmilta omaisuus- ja henkilövahingoilta vältyttiin.

Meillä kävi täällä joulu kylässä juuri ennen juhannusta, ja pääsemme aamulla myös töihin, kiitos paikallisen talkoohengen. En muista nähneeni ikinä ennen tällaista myrskyä Suomessa, varsinkaan sisämaassa.

Säiden ääri-ilmiöistä tulee uusi normaali Suomessakin pikkuhiljaa, enkä usko että kesät kauheasti ainakaan viilenevät täällä tulevaisuudessa.

Metsänomistajilla ei ole helpot ajat kun metsäpalot sekä tuulen kaatamat tuovat omat haasteensa ja lisäksi luonnonsuojelujärjestöt yrittävät kajota yksityismetsien omistajien oikeuksiin omien metsiensä käytöstä.

Ei ole kauhean houkuttelevat lähtökohdat aloittelevalle metsätalousyrittäjälle.

Vakuutusyhtiöt ovat myös nihkeitä korvaamaan luonnon ääri-olojen aiheuttamia vahinkoja mutta jostainhan heidänkin bisnes on raavittava.

Nyt kävi todella munkki kun rangat eivät tänään kaatuneetkaan kohdalle.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?