Kirjoittaja: Katri Kulmuni

Sunnuntaina käytyjen kunnallisvaalien tuloksesta on havaittavissa valtakunnallisia trendejä. Kokoomus ja Perussuomalaiset saivat asemia, hallituspuolueet menettivät.

 Vaalitulos antaa vahvan vihjeen talouden suuresta painoarvosta äänestyspäätöstä tehtäessä. Velkaantuvalle Suomelle jatkuvasti uusia ilmastotavoitteita ja julkisia menonlisäyksiä esittäneet vihreät ja Vasemmistoliitto eivät pärjänneet.

 Kuntavaalit ovat paikallisvaalit, mutta myös kuntatalous huolettaa. Talouden perustan merkitys ymmärretään, eikä velkaantumista voida sivuuttaa lupaamalla kaikkea hyvää kaikille.

 Selvästä tappiosta huolimatta ennakko-odotuksia parempi tulos on keskustalle henkisesti tärkeä. Politiikan erikoisuuksia on se, että vaalien suurin nousija Perussuomalaiset eivät juurikaan tuuleta. Odotukset olivat korkeammalla. Kannatus nousi kuitenkin huimat 5,6 prosenttia.

Keskustan gallupeja parempi menestys rauhoittaa puolueen hallitustyötä. Mikäli kuitenkin hallituksen vasemmistopuolueet SDP, Vasemmistoliitto ja vihreät, taas tekevät arvion, etteivät ole ajaneet riittävän tarmokkaasti menoja lisäävää linjaa, on edessä takkuisia aikoja.

 Ehkä vasemmiston kannattaa pysähtyä hetkeksi: mitä jos viesti meni perille, mutta se ei miellytä useimpia suomalaisia. Ehkä heidän suhtautumisensa talouden perustaan ja velkaantumiseen koetaan liian leväperäisenä?

 Lapissa Perussuomalaisten rynnistys eteenpäin oli valtakunnan tavoin kova. Torniossa Perussuomalaiset nostivat kannatustaan 12,9 prosenttia ja Rovaniemellä 10,4 prosenttia.

Lapissa puolueiden ulkopuoliset sitoutumattomat listat ottivat selkeät vaalivoitot esimerkiksi Kolarissa, Enontekiöllä ja Sodankylässä. Myös Ylitornion toiseksi suurimmaksi ryhmittymäksi nousi kuntalaislista Ylitorniolaisten parhaaksi.

 Vaikka keskusta hävisi prosenteissa kovasti, paikkamääräpudotus ei ollut yhtä suuri. Lapin suurin puolue on edelleen selkeästi keskusta. Hyvät ehdokkaat auttoivat keskustaa pitämään pintaansa. Toivottavasti nuoria nousee myös vastuupaikoille.

 Lapin toisen valtapuolueen Vasemmistoliiton asema heikkeni ehkä keskustaa enemmän. Vasemmistoliitto ei ole enää missään kunnassa suurin puolue. Vasemmistoliitto menetti myös monin paikoin vankan kakkospuolueen asemansa maakunnassamme.

 Tornionlaakson osalta haluan kiittää kaikkia ehdolla olleita ja äänestäneitä. Toivotan menestystä uusille kuntapäättäjille! Valitsematta jääneille muistutan, että valitutkin ovat valtuustossa vain yhteisten äänienne ansiosta.

 Jatkukoon Tornionlaaksossa hyvä yhteistyön henki yli puoluerajojen! 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?