Kirjoittaja: Heikki Autto

Marinin hallituksen puoliväliriihi oli historiallinen: hallitus päätti romuttaa vuosikymmeniä käytössä olleen periaatteen valtiontalouden kehysten pitävyydestä.

Pitääkö tällaisesta olla huolissaan?

Ilman kestävää julkista taloutta Suomessa ei ole maailman parasta peruskoulua, toimivaa terveydenhuoltoa, hyviä hoito- ja hoivapalveluita tai ylipäätään muitakaan yhteiskunnan palveluita.

Hyvinvointi syntyy ahkeruudesta, työstä ja yrittämisestä. Muissa Pohjoismaissa korkea työllisyysaste on pitkään ollut arkipäivää. Myös suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen edellyttää, että meilläkin kaikilla työikäisillä ja -kykyisillä on oltava mahdollisuus päästä työelämään mukaan.

Suomi tarvitseekin lisää kasvavia yrityksiä, joilla on uskallusta, halua ja kykyä palkata uusia työntekijöitä. Yritysten ja työpaikkojen syntyminen edellyttää oikeanlaisia olosuhteita.

Hallitus ei voi tietenkään suoraan synnyttää sellaisia työpaikkoja, jotka vahvistaisivat julkista taloutta, koska sellaiset työpaikat syntyvät yksityisiin yrityksiin. Mutta hallituksen tärkeä tehtävä olisi luoda sellainen toimintaympäristö, jossa yrittäjä uskaltaa investoida ja kasvattaa yritystoimintaansa.

Hallitus on kuitenkin pettänyt lupauksensa myös tältä osin. Kokoomus odotti hallituksen puoliväliriihestä talouspolitiikan suunnanmuutosta. Muutos kyllä tapahtui – mutta entistäkin huonompaan suuntaan.

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa luvataan, ettei hallitus elä tulevien sukupolvien kustannuksella. Tämän huomioon ottaen hallituksen puoliväliriihen neuvottelutulos on hurja: hallitus kasvatti julkisia menoja, lisäsi velkaantumista, korotti veroja ja lykkäsi taas kerran työllisyyttä parantavia uudistuksia. Näillä tehdyillä ja tekemättömillä päätöksillä Suomea viedään nyt aivan väärään suuntaan.

Emme voi hyväksyä tekemättömyyttä. Koronakriisi – joka on nyt jo onneksi jäämässä taakse – ei ole syy lykätä päätöksiä ja rikkoa lupausta lopettaa eläminen tulevien sukupolvien kustannuksella. Keinoja esimerkiksi työpaikkojen lisäämiseksi on, jos hallituksella vain olisi löytynyt tahtoa tarpeellisten uudistusten toteuttamiseen.

Suomi ei voi jatkaa paisuvien lisämenojen, kasvavan velan ja kiristyvän verotuksen tiellä. Koronakriisistä eteenpäin ponnistava Suomi tarvitsee hallituksen, joka ymmärtää mistä hyvinvointi syntyy ja pitää huolta siitä, ettei hyvinvointipalveluiden rahoitus murene pysyvästi. Kokoomus tarjoaa vaihtoehdon punavihreän hallituksen velkaantumispolitiikalle.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?