Kirjoittaja: Markus Mustajärvi

Eduskunnan työtä on värittänyt kiivas ja monipolvinen keskustelu Euroopan unionin elvytyspaketista. Sinällään talouden elvyttäminen oikeassa suhdannetilanteessa on perusteltua, mutta tapa, miten se nyt tehdään, arveluttaa.

Elvyttää voi rikkomatta EU:n perussopimusta ja keskeisiä periaatteita. Sitähän esimerkiksi Euroopan keskuspankki on tehnyt jo vuosia – tosin sekin sääntöjä kiertäen. EKP:n osto-ohjelmat ovat jo nyt seitsenkertaisia verrattuna elvytyspaketin 750 miljardiin euroon. Osa osto-ohjelmien vastuista on yhteisvastuullisia. Siitä ei kauhean paljon keskustella Suomessa.

Nyt lasketaan liikkeelle valtavat määrät rahaa, jolla ei ole reaalista vastinetta. EU:n lisäksi Yhdysvallat ja Japani kiihdyttävät kasvua hötörahan voimalla. Sillä tiellä tulee kyllä karhu vastaan. Jossain vaiheessa mitataan, onko rahalla vastinetta. Kun ei ole, tulee iso romahdus. Sen rinnalla 1930-luvun lama näyttää pieneltä markkinahäiriöltä.

En ole hyväksynyt kahdeksantoista eduskuntavuoden aikana yhtään maakohtaista tukipakettia enkä Euroopan vakausmekanismia. En hyväksy myöskään elpymispakettia. Siinäkin lopullisen hyödyn keräävät Ranskan ja Saksan pankit, jotka luotottavat Välimeren maita. Samalla muutetaan EU:n rakenteita entistä enemmän liittovaltion suuntaan.

Joskus politiikassa joutuvat sellaiset asiat vastakkain, joilla ei sinällään ole asiayhteyttä. Jos elpymisrahasto olisi kaatunut, niin olisi kaatunut myös hallitus. Kummankaan perään en itke, mutta samalla olisi kaatunut myös soteratkaisu ja siihen meillä ei ole enää varaa. En halua, että seuraava sotemalli työstettäisiin kokoomuksen ohjaamana ja päästettäisiin monikansalliset pörssiyhtiöt tekemään rahaa ihmisten terveydellä tai sairaudella. Siksi en äänestänyt täysistuntokäsittelyssä, vaikka olin läsnä.

Minua ei voi uhkailla eikä lahjoa kansanedustajan työssäni. Olen jo yhden nelivuotiskauden viettänyt Siperiaan karkotettuna ja tällekin kaudelle hankin huomautuksen, kun äänestin joulukuussa ylimitoitettua hävittäjähankintaa vastaan.

Sähköpostimyllytys kansanedustajille ennen tiistain äänestystä elpymispaketista on ollut ennennäkemättömän massiivista. Kansanedustajia täytyy herätellä, muistuttaa ja jopa painostaa, mutta viestit saivat etenkin loppumetreillä uskonnollisia painotuksia. Kyllä EU-kritiikkiä voi esittää asiaperustein, ilman mitään kytkentöjä kenenkään uskonnolliseen vakaumukseen.

Yhtä asiaa ihmettelen. Euroopan unioni rakentaa yhteistä puolustusta ja puolustusrahastoa, mutta ne, jotka kiivaimmin sanovat puolustavansa Suomen itsenäisyyttä, eivät puolella sanalla kritisoi tätä kehitystä. Yhteisellä sotilasliitolla, jonka takuumiehenä seisoo Nato, siunataan viimeistään EU:n liittovaltio.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?