Kirjoittaja: Mikko Kärnä

Koronavuosi on koetellut Lappia todella rankasti. Ensin matkustamisen estyessä lähtivät ulkomaalaiset turistit. Tämän jälkeen ravintoloiden sulkeuduttua sakkasi poronlihan kysyntä. Tilannetta eivät todellakaan helpottaneet alkuviikosta saapuneet uutiset Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta, mikä tarkoittaa 600 suoran työpaikan menetystä ja vaikeita aikoja tuhansiin lappilaisiin kotitalouksiin.

 Tuleen ei kuitenkaan saa jäädä makaamaan. Valtion on nyt viipymättä myönnettävä tukea Kemiin äkillisen rakennemuutoksen johdosta ja pyrittävä varmistamaan, että Veitsiluodon tehtaalle löydetään käyttöä. Posiitiviset uutiset on myös osattava pitää mielessä: Metsä Groupin miljardi-investointi Kemin uuteen biotuotetehtaaseen on sellainen. Se ei kuitenkaan itsessään riitä pelastamaan Veitsiluodolta työttömäksi jäävien työpaikkoja.

 Korontilanne on kokonaisuutena helpottamaan päin ja hallitus julkaisi tänään oman EXIT-strategiansa. Mikäli saamme ravintolat auki, tapahtumat pyörimään ja matkailua avattua, on paljon vielä pelastettavissa.

Suunnitelmia ja epävarmuutta tuovat kuitenkin edelleen maailmalla leviävät koronavirusvariantit, joista Intian variantti näyttää tällä hetkellä huolestuttavimmalta, sekä epävarmuus rokotteiden tehosta kaikkiin variantteihin.

On hyvin todennäköistä, että koronavirus on tullut seuraamme jäädäkseen ja koronarokottamisesta muodostuu tulevaisuudessa jokavuotinen tapahtuma. Tästä ei kuitenkaan pidä huolestua, meidän on vain opittava elämään viruksen kanssa.

 On hyvin mahdollista, että maailma ei koskaan palaa täysin samanlaiseen tilanteeseen kuin mitä meillä oli ennen koronaa. Erilaisten virusten aiheuttamat riskit tullaan ottamaan vakavasti ja kasvomaskien käyttö sekä tehostettu käsihygienia ovat varmasti uusi normaali.

Jos koronasta jotain positiivista haluaa hakea, niin se on etätyön lisääntyminen. Moni on myös halunnut hakeutua asumaan väljemmin ja pois tiheästi asutetuista kaupungeista. Tämä tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia Lapille ja on täysin mahdollista, että voimme etätyön sekä monipaikkaisen asumisen myötä kääntää maakuntamme väkiluvun kasvuun.

Kun työ ei ole enää samalla tavoin paikkaan sidottua, korostuvat ihmisten asuinpaikkapäätöksissä aivan muut seikat. Moni on varmasti salaa haaveillut Lapissa asumisesta ja nyt kun se on mahdollista, näihin mahdollisuuksiin tartutaan.

 Yritetään mennä positiivisilla mielin kesää kohti. Maailma muuttuu ja mullistuu, askelia otetaan eteen ja taakse. Toivottavasti koronapandemia jättää hirveytensä lisäksi meillä myös jotain hyvääkin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?