Kirjoittaja: Kaisa Juuso

Vihreät vaarat, harjut ja metsät ovat meille lappilaisille ja väylänvartisille se elinympäristö, jossa olemme tottuneet elämään. Kalastamme, marjastamme ja nautimme luonnosta monin eri tavoin.

Kuinka ihanaa onkaan, kun aurinko kuivaa portaat ja siihen voi ensimmäisen kerran pitkän talven jälkeen istahtaa hetkeksi nauttimaan valosta, lämmöstä, linnunlaulusta ja hiljaisuudesta. Itselleni se hetki on aina kesän ensimmäinen merkki ja nautin suunnattomasti, kun voin nostaa kasvoni aurinkoon ja vain olla.

Mutta nyt tuulivoimateollisuus on löytänyt paratiisimme. Tornion ympäristökylien reunoille ollaan suunnittelemassa valtavia, maailman suurimpia, tuulivoimaloita. Karhakkamaa Korpikylän liepeillä on jo kaavoitusvaiheessa ja sen kylkeen on suunnitteilla valtavan kokoinen Martimon tuulivoima-alue sekä vielä kolmas hanke, joka tulisi Arpelan ja Korpijärven takaiseen maastoon. Hankkeita on suunnitteilla myös Ylitornion ja Tervolan puolelle. 

Syypää tähän kaikkeen on nykyhallituksen yliampuva ilmastopolitiikka. Sähköä tarvitaan sähköautoihin ja erityisesti niiden akkuihin. Akkuihin taas tarvitaan useita eri metalleja, eniten kobolttia, jota tuotetaan lapsityövoimalla Kongosta ja jota nyt kuumeisesti etsitään Suomestakin. Kauhukuva tulevaisuudesta on kaivosten ja tuulivoimaloiden valtaama Lappi, josta kaikki kynnelle kykenevät muuttavat pois.

Päätösvalta kaavoituksesta ja tulevaisuudestamme on kuitenkin kunnilla ja kunnanvaltuutetuilla on edessään monta tärkeää päätöstä. Jätämmekö lapsillemme tämän paratiisin koskemattomana vai annammeko sen tuhoutua rahanahneiden sijoittajien kynsissä valheellisen ilmastopolitiikan seurauksena.

Tuulivoimamelu sairastuttaa. Siihen liitetään jo olemassa olevien kansainvälisten tutkimusten mukaan monenlaista oireilua; uniongelmia, päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta ja niin edelleen. Unen puute vuorostaan on yhteydessä useisiin sairauksiin. Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa, sillä on selvä yhteys mielialaan sekä masentuneisuus- ja ahdistuneisuushäiriöihin, vastustuskyky alenee ja stressimekanismit aktivoituvat. 

Sanomattakin on selvää, että myös kiinteistöjen arvo alueellamme laskee hankkeiden toteutuessa. Harva on valmis ostamaan tai rakentamaan kesämökkiä tai omakotitaloa alueelle, josta on näkö- ja kuuloyhteys näihin tuleviin Eiffelin tornin korkuisiin myllyihin. Matkailuyrityksille nämä myllyt olisivat katastrofi ja ne tappaisivat orastavan matkailuelinkeinon totaalisesti.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?