Kirjoittaja: Lalli Mustakallio

Aivan aikojen alussa muistan ko pohjoissallalaisethan net laitto ensimmäisenä maailmassa sukset jalkhaan ja hiihtivät Egypthiin. Ite Faarao Ramses toinen tilasi ison urakan tuntsalaisilta, jotka tekivät pyramidit ja ottivat palkaksi miljoona tynnyriä tervaa ja toisen mokoman timantteja.

Alppihiihto oli sillon pyramidihiihtoa ja työpäivän jälkheen laskethiin pyramidin huipulta syöksykisoja. Ilmat ehti lämmetä. Ukot touhusi ja kun urkku oli valmis niin tulthiin poka kotia Golfvirtaa pitkin vesisuksilla suorin vartaloin, kerien.

Murtomaapertsaa hiihethiin Hautajärvellä jo sillon ko evoluutio alko kehittähmään krokotiiliä ja Mikko Alatalo julkaisi ensimmäisen Maalaispoika-singlensä. Kuulin myös että Jumala loi Naruskalla sukset ja hiihti niillä ensimmäistä kertaa Kuolajärven kaukalolle kattohmaan jääkiekkoa. Toisaalla juoruthiin että Eero Mäntyranta olis jo hiihtäny silloin Jumalaa vastaan Kelloselässä kun oli lähteny Pellosta seku aamulenkile.

Nykyaikasia liukulumikenkiä ei voidella enhään lamphaan utareilla eikä dinosauruksen munilla. Parafiini luistattaa ja karvapohja piettää niin ettei eteläläisten laturaivoa meinaa ees huomata!

Nykyladulta löytyy ohituskaista ja erikseen on koiralatuja. Nykyhiihto on enemmän varustekilpailua, jossa pelkät havut ja kaurapuuro ei enhään riitä. Tänä talvena hiihto on ollut erityisen kovassa suosiossa ja sivakat on loppuhneet kaupoistakin paikoin.

Toista se oli sota-aikana kun kaukopartiomiehet hiihti pervitiinipäissään vihollisen selän taakse tiedustelehmaan. Sitä on sivakoitu satoja kilometrejä yhtä soittoa vuorokausi toisen perhään syömättä ja nukkumatta.

Hiihtotaidot on varmasti yksi syistä myös Suomen itsenäisyydelle. Suksilla on jopattu tuotheita jokivarressa ja niillä on kuljettu kylissä ja mettillä ympäri kairaa jo iät ja ajat.

Hiihto on suomalaisuuden symboli siinä missä saunakin. Hiihtäjämme ovat kautta aikojen menestyneet kansainvälisissä arvokisoissa ja kansa on jumaloinut hiihtäjiä Mika Myllylästä Klaes Karppiseen ja Aino-Kaisa Saarisesta Marja-Liisa Kirvesniemeen, Mustia unohtamatta.

Vauvasta vaariin kaikki kyllä tietävät tasan jos joku suomalainen on voittanut hiihdossa MM-kultaa. Antti Tuisku teki koko kansan hiihtohitin ja Maija Vilkkumaa on viihtynyt ainakin nyt keikkatauolla intohimoisesti ladulla, himotreenatuista olkapäistä päätellen.

Sepä onkin hyvä että olemma alkanu liikuhmaan ulkona näitten poikkeusolojen aikana nyt enämpi. Nykynuoriso kans juo historian vähiten. Eivät varmaan kerkiä ku pittää vain koko-ajan hiihtää menemään.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?