Kirjoittaja: Markus Lohi

Kevään kuntavaalit pidetään nyt erikoisena aikana. Maailmanlaajuinen pandemia vaikeuttaa tavanomaista ehdokkaiden ja äänestäjien tapaamista. Vaikka epidemia on Suomessa onnistuttu pitämään hyvin hallinnassa, rajoittavat suositukset ja ohjeet suurimpien tilaisuuksien järjestämistä kaikkialla Suomessa. Kampanjoinnissa painottuvat nyt henkilökohtaisen kohtaamisen sijaan muut keinot. 

Tunnen Tornionjokilaakson keskeiset kuntapäättäjät henkilökohtaisesti. He ovat tehneet hyvää työtä kotikuntansa ja kotiseutunsa parhaaksi. Kuntapäättäjät puoluetaustasta katsomatta ansaitsevat kunnioituksemme. He uhraavat omaa vapaa-aikaansa yhteisten asioittemme hoitamiseksi. Jo pelkästään ehdokkaaksi asettuminen on hieno teko demokraattisen järjestelmän puolesta. Siksi rohkaisen kaikkia teitä harkitsemaan kuntavaaliehdokkuutta. Tarvitsemme päättäjiä eri ammattiryhmistä, yrittäjistä ja työntekijöistä sekä tietenkin eri ikäisiä naisia ja miehiä.

Vaaleissa ratkaistaan erityisesti se, miten kotikuntaamme kehitetään tulevina neljänä vuotena. Mutta vaaleilla on myös muuta kuin paikallista merkitystä. Vaalituloksen perusteella valitaan maakunnalliset päättäjät ylikunnallisiin toimielimiin. Sellaisia ovat vaikka sairaanhoitopiiri tai Lapin liitto. Pienten paikkakuntien etu on se, että paikallisilla päättäjillä on hyvä yhteydet niin maakunnallisiin kuin valtakunnan tason päättäjiin. Jos ei ole kanavia vaikuttaa, kunnan murheissa jäädään yksin.

Monissa kunnissa syntyy silloin tällöin sitoutumattomia ehdokaslistoja. Tällainen mahdollisuus on keskeinen osa vapaata demokratiaa. Taustalla on usein protesti jonkun yksittäisen asian puolesta tai sitä vastaan. Toisinaan ne syntyvät ajatuksesta päätöksenteon paremmuudesta perinteisten puolueiden ulkopuolella. Samalla kuitenkin unohtuu laajempi vaikuttaminen. Miten ajat kunnan asiaa laajemmin, jos sinulla ei ole valtakunnallista viitekehystä tai sidosryhmää.

Joidenkin poliittisten liikkeiden pontimena on kanavoida kansan tyytymättömyyttä. Negatiivisuus ja kaiken vastustaminen on helppoa. Protestoinnin ohessa saattavat kestävät ratkaisut jäädä esittämättä.

Keskustan tavoitteena on olla Suomen myönteisin ja tulevaisuususkoisin puolue. Haluamme sanoa ääneen, että moni asia on meillä Suomessa erinomaisesti. Suomi on hieno maa elää, asua, tehdä työtä ja yrittää. On myös paljon asioita, joita haluamme muuttaa ja korjata. Valittamalla ne eivät kuitenkaan muutu. Asiat paranevat vain yhdessä tekemällä. 

Aleksis Kiven kirjassa Seitsemästä veljeksestä Aapo toteaakin osuvasti: ”Täällä ei auta valitus ja murhe, vaan työ ja toimi.”

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?