Kirjoittaja: Mikko Kärnä

Yhdysvaltain Capitolilla kuohui viikko sitten keskiviikkona, kun presidentti Donald Trump yllytti kannattajiaan hyökkäämään maan edustajainhuoneeseen ja kongressiin. Viisi ihmistä sai surmansa, useita pahoinpideltiin ja senaattorit sekä edustajat välttyivät vain täpärästi mellakoivan väkijoukon vihalta.

Capitolille hyökänneillä oli mukanaan erilaisia aseita, nippusiteitä ja räjähteitä. Vaikka kaikista pahimmalta vältyttiin, on Yhdysvalloissa tällä hetkellä käynnissä ennennäkemätön kansallinen kriisi. Syystäkin. Istuvan presidentin yllyttämän väkijoukon hyökkäys demokratian ytimeen kuulostaa tapahtumalta jossain banaanivaltiossa; ei maailman vanhimmassa yhtäjaksoisessa liberaalissa demokratiassa.

Capitolin tapahtumat käynnistivät keskustelun, voisiko vastaavaa tapahtua myös Suomessa. Olen vakuuttunut että voisi, mutta siihen on vielä toistaiseksi matkaa. On kuitenkin hyvä huomata, että politiikan äärilaidoilla on ihmisiä, jotka ovat yllytettyinä valmiita samaan.

Olemme saaneet esimakua äärivasemmistolaisten ”kiakkovieraiden” riehunnasta itsenäisyyspäivän aikana, uusnatsien ja muun äärioikeiston väkivaltaisista mielenosoituksista tai Eläinten vapautusrintaman murhapolttoyrityksestä vantaalaisella bussivarikolla.

Päivän sana tuntuu tietyissä piireissä myös olevan ”kansalaistottelemattomuus”, jolla perustellaan niskurointia virkavallalle ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä tai laitonta kiikkumista eduskuntatalon pylväissä. Ovatpa eräät yrittäneet estää maasta karkoitettavaksi määrättyjen henkilöiden palautuksia kotimaihinsa kansalaistottelemattomuuden nimeen vannoen.

Suomen ensimmäisen presidentin ja perustuslakimme isän K. J. Ståhlbergin tunnuslause oli ”maa on lailla rakennettava.” Tämän lause tuntuu olevan nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Demokratioissa sanan- ja mielipiteenvapaus on lailla turvattu, aivan kuten on oikeus mielenilmauksiin. Näiden oikeuksien mukana tulee kuitenkin aina myös vastuu. Vastuu sanoista ja vastuu teoista.

Jos asiat eivät miellytä, niitä muutetaan demokraattisten prosessien kautta. Mitään ohituskaistoja ei ole olemassa, olivat tarkoitusperät sitten omasta tai muiden mielestä miten ylevät ja jalot tahansa. Perusteltu huoli ilmastonmuutoksesta ei oikeuta rikkomaan lakia, aivan kuten siihen ei oikeuta tyytymättömyys vaaleissa valittua hallitusta kohtaan. Suomea voidaan muuttaa vain äänestämällä ja lakeja muuttamalla, ei väkivallalla.

Yhdysvallat on jakautunut voimakkaasti kahtia ja siihen suuntaan ollaan horjumassa myös täällä. Vaikka meillä on monipuoluejärjestelmä, olemme mekin siirtymässä yhä vahvemmin blokkiajatteluun. Pahoin pelkään, että se ei tule olemaan siunaus. Oikea elämä kun ei koskaan ole vain mustaa tai valkoista, vaan siinä on paljon erilaisia sävyjä, joista jokaisen olemassaololle on tarkoitus.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?