Kirjoittaja: Kaisa Juuso

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä kommentoi Haavisto-gaten yhteydessä, että medialle olisi annettava kurinpalautus. Tästäkös mediakenttä suuttui. Käsitteet kuten lehdistönvapaus, sananvapaus ja lähdesuoja sinkoilivat uutisissa. 

Median sanotaan olevan neljäs valtiomahti. Harva poliitikko uskaltaa sitä kritisoida pelätessään joutuvansa itse seuraavaksi uhriksi. Tästä pisteet Johannalle.

Viestinnän siirryttyä entistä enemmän sosiaaliseen mediaan, on puolueiden omien viestintäkanavien merkitys kasvanut. Jokaisella puolueella on jo omat verkkosivut, viestintävastaavat, twitter-tilit ja niin edelleen. Mediakentän laajentuessa ja uutistulvan kasvaessa ovat kansalaiset jo huomanneet, miten eri tavalla asioista voidaan uutisoida. 

Tuskin kukaan enää uskoo sokeasti kaikkea mitä lehdissä kirjoitetaan. Yhä useampi punnitsee uutisten uskottavuutta ja suhteuttaa sen julkaisijan tai kirjoittajan viitekehykseen. Yhä useampi käy googlaamassa kirjoittajien taustoja. Löytyykö sieltä puoluesidonnaisuuksia tai ovatko kaikki saman kirjoittajan artikkelit kirjoitettu selkeästi vain yhdestä näkökulmasta tai yhden puolueen näkökulmasta. Se on tuonut mukanaan kansalaisten kasvavan kiinnostuksen politiikkaan ja yhteiskunnallisiin asioihin laajemminkin. 

Poliitikkojen sanomisia ja tekemisiä tarkastellaan entistäkin kriittisemmin. Haavisto-gate ja vihreiden nolot viestintämokat on viimeisin esimerkki siitä, miten asioita yritetään valkopestä viestinnällisin keinoin. Pahoittelut vihreille, mutta metsään meni. Pienemmistäkin asioista ovat ministerit älynneet erota.

Median viestinnällinen merkitys on kuitenkin erittäin suuri myös meille poliitikoille. Ilman Iltasanomien juttua en minäkään olisi tiennyt, että Sanna Marin on taas käynyt Brysselissä neuvottelemassa ilmastotavoitteiden kiristämisestä entisestäänkin. Nyt alkavat jo oikeasti pelottaa nämä Sannan Brysselin vierailut.

Miten käy Suomen talouden tukijalalle eli metsäteollisuudelle. Käykö tässä vielä niin, että Suomen metsähakkuita pitää vähentää, jotta esimerkiksi Saksa tai Puola saavat jatkaa kivihiilen käyttöä tai jopa lisätä sitä.

Ilman mediaa en myöskään pysyisi kartalla siitä, mistä ja milloin ”viisikkomme” tai valtioneuvosto milloinkin keskustelevat. Näiden keskusteluiden ja neuvotteluiden tulokset tuodaan aikanaan eduskuntaan, joten on hyvä olla jo henkisesti valmistautunut niihin. Näin välttyy suurimmilta järkytyksiltä.

Nyt hiljennymme kuitenkin pikkuhiljaa joulun ja uuden vuoden viettoon tässä koronan keskellä. Pidetään huolta toisistamme. 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?