Kirjoittaja: Markus Mustajärvi

Viime keväänä koronakriisin vyöryessä päälle tehtiin valtiovallan toimesta osin hätiköityjä päätöksiä. Suomen kansalaisten perustuslain turvaamia oikeuksia loukattiin, kun rajan ylittämiseen puututtiin liian järein keinoin. Sen jälkeen on haettu toimivampia ratkaisuja määrittelemällä esimerkiksi rajayhteisö. Rajakäytäntöjen kanssa pähkäillään sekä Ruotsin että Norjan rajalla.

Samaan aikaan, kun rajakäytäntöjä viilataan ja pohditaan, kuinka tasapainoilla vapauksien ja riskien välillä, rullaavat monet muut isot asiat eteenpäin. Niistä ei keskustella senkään vertaa, kuin normaaliaikoina. 

Norjan oikeistohallituksen pääministeri Erna Sohlberg esitteli parlamentilleen jo huhtikuussa maansa pitkän aikavälin puolustussuunnitelman. Pääministeri Sohlberg kertoi heidän tavoitteenaan olevan, että Suomen ja Ruotsin kanssa saadaan aikaan sopimus, joka mahdollistaa Norjan sekä sen Nato-liittolaisten sotavoimien ja -materiaalin kauttakulun naapurimaiden läpi sekä rauhan että sotilaallisen konfliktin aikana?!

Norjalle tällainen kauttakulkusopimus voi olla luonteva. Maa kuuluu sotilasliitto Natoon ja pohjoisimman Norjan maaliikenneyhteydet ovat heikot. Suomelle aloite ei suinkaan ole ongelmaton. Eikä sen pitäisi olla sotilasliittoon kuulumattomalle Ruotsillekaan. Tosin Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist antaa niin räyhäkkäitä lausuntoja, että se saa miettimään, millaisten voimien ajurina Ruotsi toimii?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistökään ei tiennyt Norjan aloitteesta vielä alkusyksystä mitään. Puolustusministeriön mukaan virkamiestasolla heitä ei lähestytty millään tavalla. Paljonko sitten ulkoministeriö tiesi aloitteesta ennen huhtikuuta tai sen jälkeen? Puolustusministeri Jussi Niinistön ja ulkoministeri Timo Soinin aikana tehtiin Naton ja Yhdysvaltojen kanssa sopimus syvennetystä ja laajennetusta tietojen vaihdosta. Sopimus salattiin eduskunnalta kahden vuoden ajan. 

Vasta julkistetussa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa todetaan – ja aivan oikein – että Suomi ei luovuta aluettaan vihamielisiin tarkoituksiin mitään muuta valtiota vastaan. Selonteon tärkein lause ja Norjan kaavailut eivät mahdu samaan koriin. 

Usein joudun miettimään, kuinka pitkälle on jo tultu. Nato-upseerit tarkastavat Suomen satamia, täyttävätkö ne Nato-isäntämaasopimuksen vaatimukset. Joissain kansainvälisissä sotaharjoituksissa Nato-upseeri syynää, voiko joku suomalainen upseeri osallistua Suomen maaperällä järjestettävään harjoitukseen. 

Tavan kansalaisten kulkemista seurataan tarkasti samaan aikaan, kun sotajoukoille aiotaan avata rajat sepposen selälleen. Jo nyt pohjoismaiset hävittäjät, Nato-maiden koneet mukaan lukien, voivat laskeutua Suomen varalaskupaikoille täydessä aseistuksessa. Mutta ei näistä asioista paljon puhuta. 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?