Kirjoittaja: Heikki Autto

Työpaikkojen ovia laitetaan kiinni ja tehtaita suljetaan. Syksyn alussa työttömiä oli lähes 100 000 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Siitä huolimatta hallitus jätti budjettiriihessään jälleen tekemättä kaikki työllisyyden parantamisen kannalta välttämättömät toimet.

Kaiken huipuksi hallitus päätti vaatimattoman työllisyystavoitteensa lykkäämisestä vuosikymmenen loppuun. Marinin ja Saarikon punavihreä hallitus lienee Suomen historian ensimmäinen hallitus, joka yrittää uskotella, että sen päätökset eivät vaikuta vasta seuraavan, eikä edes seuraavankaan, vaan vasta sitä seuraavan hallituksen aikana!

Tätä poliittista teatteria seuratessa ihmisten ja elinkeinoelämän luottamus talouteen on heikentynyt edelleen. Jokainen ymmärtää, että työpaikkoja tarvitaan nyt, ei vasta kymmenen vuoden kuluttua.

Muunlaisia päätöksiä budjettiriihessä kyllä tehtiin. Hallitus sopi lisäyksistä valtion menoihin, jotka kasvattavat alijäämän ensi vuonna huimaan 11 miljardiin euroon. Tänä vuonna valtio toki velkaantuu pandemiatilanteen vuoksi vielä sitäkin enemmän; ennätyksellisesti lähes 18 miljardia euroa.

Vaikka velan kasvu on huimaa, ei se hetkellisenä ilmiönä olisi maata kaatava ongelma. Hallituksella tulisi kuitenkin olla joku uskottava ajatus siitä, miten velkaantuminen taitetaan. Sellaista suunnitelmaa ei ole, vaan hallitus on rakentamassa koko alkaneen vuosikymmenen pelkästään velanoton varaan. Samalla hallitus laiminlyö työpaikkojen turvaamisen hetkellä, jolloin työtä kipeimmin tarvittaisiin.

Budjettiriihessä hallitus ei saanut aikaiseksi yhtään uutta päätöstä teollisuuden ja investointien tukemiseksi. Väylämaksut on puolitettu jo vuonna 2015 ja sähköveron alentamisesta sovittiin aikanaan hallitusohjelmassa. Päin vastoin puheet yritysten ja yrittäjien verotuksen massiivisesta kiristämisestä sekä keskusjohtoisesti pakotetusta työaikojen lyhentämisestä eivät herätä toivoa paremmasta pitemmällä jänteellä.

Kaiken muun lisäksi pääministeri on vielä kyseenalaistanut yritysten yhteiskuntavastuun, vaikka suomalaiset yritykset ja yrittäjät ovat taatusti maailman vastuullisimpien joukossa.

Ei suomalaisten asioita näin voi hoitaa!

Syyllistämisen sijaan yritykset tarvitsevat vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön. Nyt tarvitaan yhteispeliä sekä välittämisen ja yhteisen vastuunkannon henkeä. Kokoomus on esittänyt hallituksen käyttöön keinot, joilla luotaisiin mahdollisuudet niin olemassa olevien työpaikkojen turvaamiselle kuin edellytykset investoinneille ja ainakin 100 000 uuden työpaikan syntymiselle. Toivottavasti hallitus voisi tarttua näihin ehdotuksiin ja voisimme siten yhdessä pelastaa tulevat sukupolvet kohtuuttoman velkataakan alta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?