Kirjoittaja: Lalli Mustakallio

Tänä vuonna erilaisten pyörillä kulkevien asuntojen myynti on kasvanut huimasti. Toiset rakentavat kodin pakettiautoon ja toiset kulkevat isoilla bussin kokoisilla integroiduilla asuntoautoilla. Sitten on asuntovaunuja, lava-auton lavalle nostettavia asuntoja, kattotelttoja ja hurjimmat rakentavat kotinsa jopa kuorma-auton alustan päälle.

Suurimpana syynä karavaanien hurjaan suosioon on varmasti ollut covid-19 viruksen aikaansaamat poikkeusolot.

Kun ulkomaille lentämistä ei suositella, kuluvat suomalaisten lomat nyt pääosin kotimaata kierrellen. Varsinkin nuoret ovat innostuneet yleensä eläkeläisten harrastamasta karavaanielämästä.

En silti usko, että poikkeusolot ovat ainoa syy harrastuksen yleistymiseen. Asuntojen vuokrat ovat nykyisin kalliita, kun samalla asuntoautojen mukavuus on parantunut. Ihmiset kaipaavat vapauden tunnetta ja viime vuosien lämpimät kesät saavat kotimaan matkailijat lomafiiliksiin.

Etenkin Lapin matkailulle tämä on positiivinen asia ja Lapissa vielä erityisesti pohjoisen rajakunnat tarvitsevat matkailijoita elpyäkseen kevään kassavajeesta. Kilpisjärvellä onkin ollut kuhinaa tänä kesänä ja hyvä vain!

Luulen myös, että heikko taloustilanne on saanut yksineläviä ihmisiä irtisanomaan asuntojaan ja muuttamaan pysyvästi yksiöön tien päälle. Itsekin aloin valmistella viime syksynä liikkuvaa äänitysstudiota, kun löysin sopivan vanhan, mutta kuitenkin kuivan vaunun tarpeeksi halvalla.

Nyt syksyn ja kevään karavaaniharjoittelun jälkeen päätin irtisanoa asuntoni ja lähteä kiertämään Suomea. Tätähän ei silti kukaan tahdo oikein uskoa. Päätös oli helppo, kun perhettäkään ei vielä ole kuin yhden koiran verran ja musiikkityön ansiosta leivänmuruset on ripoteltu valmiiksi ympäri Suomen.

Omia haasteita karavaanielämään tuovat pyykinpesu ja peseytyminen, mutta sitä varten meillä on satojen leirintäalueiden verkosto, joissa matkailijat pääsevät helposti huoltamaan itseään ja pesemään vaatteensa pikkurahalla. Leirintäalueilla tapaa myös muita alan ihmisiä ja voi vaihtaa reissukuulumisia.

Toiset taas nauttivat enemmän erakkotyylisestä matkailusta, jolloin nykyinen aurinkopaneelitekniikka tai pieni aggregaatti tarjoavat apua välttämättömien sähkölaitteiden käyttöön. Eräs ystäväni asensi paneelit niin, että jos auton akuista loppuu virta, niin auton saa käynnistettyä myös aurinkoenergialla.

Elämme täällä vain lyhyen aikaa ja kiireisen elämänrytmin vuoksi unohdamme pysähtyä välillä. Eläköön vapaus!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?