Kirjoittaja: Katri Kulmuni

Maanantaina, 16.3.2020, Suomessa otettiin käyttöön poikkeustila. Jouduimme tekemään kovia päätöksiä suomalaisten terveyden ja turvallisuuden vaalimiseksi, etenkin vanhusväestön ja monisairaiden suojelemiseksi.

Vielä on liian aikaista tehdä lopullista arviota, kuinka hyvin tai huonosti onnistuimme koronakriisin hoidossa. Tauti jyllää edelleen maailmalla. Toistaiseksi melkein tukahdutettu epidemia voi tulla toisena ja kolmantena aaltona myös meille.

Poikkeuksellisella tavalla korona on vaikuttanut jokivarteen. Ruotsissa koronaan on suhtauduttu eri tavalla, eikä tilannetta ole saatu samalla tavalla hallintaan kuin Suomessa. Tämä on johtanut ikävään tilanteeseen, jossa rajaliikennettä on ryhdytty rajoittamaan välttämättömänä toimena. 

Tästä on koitunut verrattomasti haittaa ihmisille molemmin puolin rajaa. Normaali kanssakäyminen ja eläminen ei ole ollut mahdollista. Tilanne vertautuu lähinnä sota-aikoihin, jolloin raja on tietenkin merkinnyt ja paljon. 

Läheiset eivät ole voineet toisiaan tavata, kauppa ja työssäkäynti on vaikeutunut. Aivan kaikkeen rajavalvonta ei ulotu. Edelleen Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta Suomeen. Perusoikeuksiin vedoten jokaisella on myös oikeus lähteä maasta. 

Toivon toki, että jokainen käyttää omaa harkintaa omien läheistensä ja muiden ihmisten turvaksi. Edelleenkin tarpeetonta liikkumista rajan yli on vältettävä. Se on jokivarressa raskasta, mutta suojautuaksemme virukselta välttämätöntä.

Koronasta on muutakin haittaa. Ulkomailta suuntautuva matkailu on tyrehtynyt. Silti näyttää siltä, että kotimaanmatkailu voi tätä aukkoa reilustikin kuroa umpeen. Kotimaan matkailu on nyt turvallisempi valinta kuin ulkomaat. Toivon, että tästä mahdollisimman iso osa suuntautuu jokivarren mahtavan luonnon pariin. 

Suomi selviää tästäkin, vaikka vaikeat ajat ovat myös edessäpäin. Teollisuuden tilaukset ovat laajalti laskussa, mutta samaan aikaan uskon Kemin biotuotetehtaan tulemiseen. Tätä autoimme hallituksessa erittäin mittavalla satama-, tie- ja raidepaketilla. 

Samoin vahvojen ja kattavien terveyspalveluiden merkitys on tullut kaikille selväksi. Minulle tämä tarkoittaa terveysasemaa jokaiseen Lapin kuntaan ja kahta kattavaa keskussairaalaa.

Määrätietoisella toiminnalla selviämme myös syksystä. Kiitos koronaviruksen hoidosta kuuluu jokaiselle kuuliaiselle suomalaiselle, joiden ansiosta maamme tautitilanne on hyvin hallinnassa. 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?