Kirjoittaja: Heikki Autto

Koronaepidemia ehti kevään aikana pari kertaa säikäyttää myös meillä pohjoisessa. Tällä hetkellä onneksi näyttää, että virus on onnistuttu tukahduttamaan pois Lapista. Ensimmäiset uudet tartunnat kahteen kuukauteen ovat kuitenkin vakava muistutus siitä, ettei pandemia ole meidänkään osaltamme vielä ohi.

Vaikka itse tauti on onnistuttu pitämään kurissa, pandemian talousvaikutukset ovat joka tapauksessa iskeneet täydellä voimalla. Viruksen tuomien karanteeninomaisten olojen, arkielämän rajoitusten ja valmiuden ylläpitämisen vuoksi kevät tuntui todella pitkältä. Yhteiskunta joutui jännittymään kolmeksi kuukaudeksi valmiustilaan sekä henkisesti että fyysisesti.

Kiitos viruksen tukahduttamisessa onnistumisesta kuuluu jokaiselle suomalaiselle. Taitavana sanankäyttäjänä tunnettu kirjailija Jari Tervo kiteytti epidemian torjumiseksi tarvittavan sosiaalisen etäisyyden pitämisen kuvaavasti: me suomalaiset olemme harjoitelleet tätä hetkeä varten koko historiamme.

Tervon ajatuksessa on varmasti osa tottakin, mutta emme me sentään niin syrjään vetäytyviä ole, että asiat olisivat automaattisesti menneet hyvin. Siksi onkin syytä kiittää kaikkia, jotka omalla vastuullisella toiminnallaan ovat varmistaneet, että Suomi on selviytynyt mahdollisimman vähin vaurioin ja yhteiskunta on pystynyt toimimaan läpi poikkeusolojen.

Ennen tätä kevättä Suomessa ehdittiin elää lähes kahdeksan vuosikymmentä ilman poikkeusoloja, eikä niitä tarvitse toivottavasti enää koskaan kokea. On kuitenkin erittäin tärkeää, että Suomi on maa, jossa on valmis lainsäädäntö ja harjoitellut toimintamallit poikkeuksellisten tilanteiden varalle.

Vanha sanonta kuuluu, että vahinko ei tule kello kaulassa. Juuri siksi onkin viisasta varautua aktiivisesti kaikenlaisten vaarojen varalta. Ei tarvitse mennä länsinaapuriamme kauemmas katsomaan, kuinka vaikeaksi poikkeava tilanne yhteiskunnassa nopeasti muodostuu, jos kunnollisia suunnitelmia ja varautumista ei ole.

Ruotsi on perinteisesti ollut kansainvälisen yhteisön Hannu Hanhi, jota onni on potkaissut lähes kaikissa käänteissä. Nyt se näyttää kuitenkin iskeneen kirveensä kiveen. Eikä Suomen hengittämistä helpota yhtään se, että myös itänaapurissa koronatilanne on perin huonolla mallilla.

Nyt sekä Suomen hallitukselta että meistä jokaiselta vaaditaan kylmäpäistä harkintaa ja malttia huolehtia siitä, että uutta virusaaltoa ei päästetä maahan – ei idästä, eikä lännestä. Suomalaisten terveyden sekä yritysten ja työpaikkojen turvaamisen kannalta on aivan olennaista, että epidemia pystytään jatkossa pitämään kurissa ilman kovia rajoitustoimia. Siksi maltti on nyt kesähelteilläkin kaikkien kannalta valttia.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?