Toimittaja: Kari Kaulanen

Ylen aamutelevision minua kiinnostavin vakio-osio liittyy säähän ja muun maailman lämpötiloihin. Odotan jännityksellä, paljonko mittari näyttää Puerto Williamsissa.

Chileen kuuluva Puerto Williams sijaitsee Tulimaassa, Etelä-Amerikan mantereen eteläkärjessä. Wikipedian mukaan se on maailman eteläisin kaupunki. Asukkaita siellä on noin 2 000. 

Miksikö se kiinnostaa minua? Ehkä siksikin, että se perustettiin samana vuonna kuin synnyin eli 1953. Silloin sen nimi oli Puerto Luisa. Kolme vuotta myöhemmin se sai nykyisen nimensä englantilaisen merimiehen John Williamsin mukaan. 

Erityisesti Puerto Williams kiinnostaa minua siksi, että päivittäisten lämpötilojen vaihtelut ovat hyvin pienet ja siellä on harvoin todella lämmintä. Alhaisimmillaan lämpötila on kesä-elokuussa, jolloin se voi käydä pakkasen puolella.

Pitkän ajan keskiarvossa lämpötila vaihtelee -1,5:stä 5,1:een. Viime päivinä tosin on ollut jopa 15 astetta.

Nyt, kun korona on rauhoittanut maailman, päätin lähteä tutkimaan kaupunkia hieman tarkemmin. Tietenkin lentäen, onhan se nopein matkustusmuoto.

Google Earthin lento Turtolasta Puerto Williamsiin kesti tarkalleen ottaen 9,82 sekuntia. Matka tietokoneella oli valokuituyhteydestä huolimatta hieman nykivä. Laskeuduin keskelle lumihuippuisten vuorten ympäröimää kaupunkia.

Ensivaikutelma ei ollut kovin miellyttävä. Paikat olivat sotkuisia ja rakennukset rähjäisen oloisia. Tarkempi perehtyminen osoitti, että olin osunut jonkinlaiselle tietyömaalla.

Suuntasin alueelle, missä näkyi enemmän asuintaloja, mutta ei näkymä paljonkaan parantunut. Talot olivat pieniä ja niiden katot paikattuja. Kaduilla oli irtokoiria.

Rantakatu oli huomattavasti siistimpi ja talot isompia. Siellä näin myös ensimmäisen ihmisen. Arvelin, että hänen asunsa, farkut, toppatakkki ja pipo, ovat käypäiset ympäri vuoden.

Kaupungin toiselta puolelta löytyi hyvinkin viihtyisän näköinen asuinalue omakotitaloineen.

Erityistä huomiota kiinnittivät tienvarsien pylväät, joita pitkin kulki kymmeniä johtoja. Ilmeisesti, sähkö- ja puhelinlinjat, ehkä myös valokuidut ja muut kaapelit sulassa sovussa.

Ilmeisen mukava asuinpaikka, sillä alueella arvellaan olleen asutusta ja 6000 vuotta sitten. Itse en jäänyt, vaan palasin kotiin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?