Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Sain muutama viikko sitten viestin, joka näytti tulleen Postilta. Viestissä oli linkki, jota klikkaamalla pääsin katsomaan minulle tulevan paketin tietoja. Lähettäjä oli epähuomiossa maksanut liian pienen postimaksun. Minun tulisi maksaa pieni lisä, niin paketti toimitettaisiin perille. Meni täydestä kuin väärä raha. 

Kansalaiset kohtaavat tänään mitä kummallisempia sähköposti- ja muita huijauksia. Olet saanut ”palkankorotuksen”, joka on vain klikkauksen päässä. ”Pankkisi” päivittää yhteystietosi epidemian vuoksi. ”Poliisi” tarvitsee avainlukulistasi ja salasanasi, onhan pankkitilisi vaarassa joutua huijareiden käsiin. ”Viranomaiset” ovat menneet koronaepidemian vuoksi vanhusten koteihin ja vieneet heidän omaisuuttaan. Wau, uusi valokuvakilpailu, osallistu ja voita! Jokainen osallistuja saa ”palkinnoksi” hankalasti irtisanottavan kuukausiveloituksen luottokortiltaan.

Vanha tuttu Marcus Felson tiivisti nasevasti rikollisen huijauksen perusperiaatteen. ”Rikos syntyy, kun motivoitunut potentiaalinen tekijä kohtaa otollisen kohteen pätevän valvojan puuttuessa”. Felsonin kanssa myös joukko sosiaalipsykologeja on todennut saman: tilaisuus tekee varkaan.

Valmiuslain voimassaolo on tuonut toisenlaistakin hupia joidenkin elämään. Uudenmaan maakuntarajaa ylitettiin paikoista, joissa ei ollut valvontaa. Jopa Oulusta lähdettiin pällistelemään, onko se muka taivahan tosi, ettei rajan ylitse pääse. Hehheh.

Tiukentuneiseen määräyksiin suhtaudutaan olankohautuksella. Minuahan ei toiset määräile! Siis jokapäiväistä huttua teinien vanhemmille. Murrosikä ei katso ikää, eivätkä kaikki kasva aikuisiksi.

Albert Camus kuvaa teoksessaan Rutto vähäeleisesti ihmisten reaktioita ja toimia yhteisöä uhkaavan kulkutaudin keskellä. Osa henkilöistä ottaa ohjat omiin käsiinsä vaivojaan säästelemättä yhteiseksi hyväksi. Toinen puoli pyrkii hyötymään toisten hädästä, keinoista viis. Heille kriisi oli aluksi kulta-aikaa.

Vaikka Camus´n kertomus on monitulkintainen, se on yhä tänäänkin ajankohtainen kuvaus uhkaavan kulkutaudin vaiheista ja vaikutuksista yhteisöön ja sen jäseniin. Suosittelen lisääntyneeseen vapaa-aikaan tätä lähes profeetallista kirjaa. Se on kuvaus omasta arjestamme pandemian kurimuksessa. 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?